Operațiunea delicată este efectuată pentru prima dată de Tokyo Electric Power Co (TEPCO). Astfel, a fost scos combustibil din interiorul unei clădiri foarte contaminate, care conține reactorul topit, dar nu fără o întârziere de patru ani față de planurile inițiale.
Din cauza nivelului ridicat al radiațiilor, tehnicienii au folosit echipamente comandate de la distanță pentru a evacua combustibilul aflat într-un "bazin de stocare", în interiorul clădirii.
Operațiunile au fost suspendate pentru scurt timp în prima parte a după-amiezii, după o problemă apărută la echipamentul de eliminare a combustibilului, dar au fost reluate la scurt timp după aceea.
TEPCO estimează că vor fi necesari doi ani pentru eliminarea a 566 de unități de combustibil nuclear, dintre care majoritatea sunt deja uzați.
Inginerii au fost nevoiți, mai întâi, să scoată resturile cauzate de cutremur în interiorul clădirii, ocupându-se și de alte probleme tehnice, a declarat purtătorul de cuvânt al TEPCO, doamna Yuka Matsubara.
"A trebuit să procedăm cu atenție (pentru a elimina molozul) și să luăm măsuri specifice, deoarece praful radioactiv ar putea duce la o creștere a datelor citite de aparatele noastre", a declarat domnia sa pentru AFP.
Compania se confruntă și cu alte provocări dificile, inclusiv stabilirea metodei de eliminare a cantităților mari de apă contaminată aflată în containerele instalației.
În cel mai grav dezastru nuclear de după 1986, când a avut loc accidentul de la Cernobîl, reactoarele 1, 2 și 3 de la centrala atomo-electrică Fukushima Daiichi s-au topit din cauza unui cutremur și tsunami catastrofal care a afectat Japonia în 2011.
Tsunami-ul a ucis aproximativ 18.000 de oameni și a provocat devastări pe scară largă, iar topirea reactoarelor nucleare a dus la evacuarea pe termen nelimitat a zonelor din apropierea uzinei.
Reactorul patru, cinci și șase erau închise în momentul dezastrului pentru inspecții și nu s-au topit, deși reactorul patru a fost distrus de o explozie în zilele imediat următoare tsunamiului.

 

Te-ar putea interesa și: