Evenimentul Zilei > Social > A fost semnat planul de acțiuni pe 2023 dintre autoritățile de reglementare în energie din România și Republica Moldova
A fost semnat planul de acțiuni pe 2023 dintre autoritățile de reglementare în energie din România și Republica Moldova

A fost semnat planul de acțiuni pe 2023 dintre autoritățile de reglementare în energie din România și Republica Moldova

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din România și Republica Moldova au semnat planul de acțiuni pentru anul 2023. Acesta vizează dinamizarea schimbului de informaţii și consultări pe diferite subiecte de interes.

Astfel, în perioada 26-28 ianuarie, Dumitru Chiriţă a efectuat o vizită de lucru la instituția din Republica Moldova, unde a stat de vorbă cu Veaceslav Untila, director general. Planul de acțiuni pe 2023 a fost semnat în conformitate cu Programul de Cooperare şi Asistenţă, din 26 septembrie 2019.

ANRE România și Republica Moldova au semnat planul de acțiuni pe 2023

Ca urmare, în perioada februarie-decembrie 2023 se vor desfășura vizite reciproce de lucru şi şedinţe online cu specialiştii din interiorul celor două autorităţi de reglementare.

Potrivit unui comunicat transmis, subiectele abordate vor viza în special aspecte care ţin de monitorizarea şi raportarea calităţii serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale prestate de operatorii de sistem. Pe lângă acestea se va avea în vedere schimbul de informaţii privind publicarea informaţiilor privilegiate şi a interdicţiei manipulării pieţei de energie.

În domeniul gazelor naturale se va pune accentul pe determinarea sistemului de informații în baza căruia operatorul sistemului de transport prezintă informații autorității de reglementare, criteriile pentru asigurarea respectării obligațiilor de publicare a informațiilor privilegiate.

De asemenea, va fi vizat modul de publicare a acestor informații în conformitate cu cerințele de integritate și transparență pe piețele angro de gaze naturale și cerințele privind protecția datelor la colectarea și prelucrarea informațiilor în contextul exercitării funcției de monitorizare a pieței gazelor naturale.

Responsabilitățile ANRE România

De asemenea, ANRE România va oferi mai multe informații despre monitorizarea respectării interdicțiilor de către participanții la piețele energetice privind tranzacțiile bazate pe informații privilegiate, monitorizarea piețelor gazelor naturale și a energiei electrice sub aspectul respectării de către participanți a obligațiilor privind publicarea informațiilor privilegiate și a interdicției manipulării pieței, experiența de monitorizare a piețelor angro de gaze naturale și energie electrică la nivel regional.

Planul de acţiuni va contribui la dinamizarea schimbului de informaţii şi consultări pe subiecte ce ţin de implementarea acquis-ului comunitar al Uniunii Europene de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova, precum şi preluarea celor mai bune practici de reglementare.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: