Studiul nu a fost încă evaluat de omologii din domeniul ştiinţific. Trebuie spus că Remdesivir este unul dintre medicamentele cu care a fost tratat Trump, dar care este folosit şi în România.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a analizat efectele Remdesivirului şi a altor trei potenţiale scheme de tratament. Studiul a fost făcut pe 11.266 pacienţi spitalizaţi. În urma testului, specialiştii au ajuns la concluzia că niciunul dintre aceste trei tratamente nu a „afectat substanţial mortalitatea” sau a redus nevoia de ventilare mecanică a pacienţilor.

Remdesivir, hidroxiclorochina, lopinavir şi interferon au părut să aibă efect redus asupra mortalităţii în spital”, arată studiul.

Rezultatele testului OMS arată de asemenea că aceste medicamente au avut efect redus asupra perioadei în care pacienţii au stat în spital. Cu toate acestea, cercetătorii OMS au spus că ţinta principală a studiului a fost să examineze impactul asupra mortalităţii în spital. Studiul nu a fost încă evaluat de omologii din domeniul ştiinţific.

Remdesivirul este unul dintre medicamentele dezvoltate de Gilead Sciences, iniţial ca potenţial tratament împotriva Ebola și acum folosit împotriva coronavirusului.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că din iulie până în septembrie România a avut donații de la Comisia Europeană de aproape 12.000 de doze de Remdesivir, iar în octombrie există un contract subsecvent pentru alte 12.000 de doze, care vor fi dirijate către toate spitalele suport-COVID sau cele de fază 1 și fază 2.

Cât despre producerea, la noi în țară, precum Ungaria, a medicamentului atât de lăudat până acum, ministrul Tătaru nu a putut să prercizeze o dată. Oricum, nu va fi așa curând.

„Din ce am discutat cu producătorii de medicamente, anul acesta și anul viitor, nu. Trebuie o linie tehnologică (…), este o linie specială pentru produsul Remdesivir, plus patentul. Totul ține de producător și producătorii noștri au anumite linii tehnologice și anumită producție pe anumite produse”, a conchis Nelu Tătaru, potrivit RomâniaTV.