Ungaria ne umilește! Au primit „aurul” pandemiei de la SUA, acum produc și teste
- Mihnea Talau
- 13 octombrie 2020, 14:29
După ce au primit licența și s-au apucat de produs cel mai căutat medicament pentru coronavirusul chinezesc, Remdesivir, vecinii din Ungaria vor produce și teste rapide.
Un nou test rapid PCR pentru diagnosticarea persoanelor cu infecţie cu coronavirus dezvoltat în Ungaria poate oferi rezultate în doar două ore, reducând semnificativ timpii de aşteptare.
Prorectorul Universităţii Semmelweis, Attila Szabo, într-un interviu acordat marți postului public de radio Kossuth, a declarat că testul accelerează procedura semnalând prezenţa virusului fără a fi nevoie să extragă mai întâi ARN-ul din probă, o etapă pe care testele anterioare nu au putut-o eluda.
Testele rapide sunt fiabile şi „depinde acum de producător” să mărească producţia, a mai spus Szabo.
Infecția COVID-19 se prezintă cu o mare variabilitate a semnelor și simptomelor, simptome foarte asemănătoare cu simptomele altor afecțiuni respiratorii precum răceală comună, gripă sau alergiile. Acest lucru face că infecția COVID-19 să nu se poată diagnostica doar pe baza simptomelor, ci sunt necesare teste de laborator.
La ora actuală cercetătorii din întreaga lumea lucrează pentru a găsi, în afară de remediul la COVID-19 și la teste rapide, pentru a reduce timpii de așteptare a rezultatului.
Ce face România
La noi, compania Romlab împreună cu Sintofarm au lansat inițiativa „Ne testăm din România”, ce are ca scop combaterea crizei sanitare către care România se îndreaptă.
Cele două societăți, având suportul necesar de finanțare din partea unor investitori americani, au pus în funcțiune o linie de producție de teste rapide pentru depistarea anticorpilor virusului SARS-CoV-2.
„Capacitatea curentă de producție zilnică este de 50.000 de teste, cu posibilitatea extinderii în scurt timp la 100.000 de teste zilnice”, au anunțat producătorii.
Sursa citată precizează că stadiul actual al tehnologiei acestor teste rapide in vitro este capacitatea de detectare a anticorpilor noului coronavirus, incluzând anticorpii umani IgM și IgG, într-un timp scurt, de doar cinci minute.
Testarea se realizează pe bază de mostre de ser sau plasmă din sângele uman recoltat intravenos și adoptă principiul imunocromatografiei cu metoda sandvici cu dublu antigen și tehnologia marcajului cu aur coloidal.
Nivelurile de sensibilitate de 96,6% și de specificitate de 100%, permit identificarea anticorpilor virusului la persoanele care au avut contact cu virusul, inclusiv cazurile asimptomatice. Când nivelul de antigen IgM este scăzut, în cazul infecțiilor trecute sau al asimptomaticilor, nu mai poate fi identificat de testele PCR sau de testele rapide cu o acuratețe slabă, însă testele Romlab îl detectează.