Vaccinul rusesc a intrat în producție de masă. OMS are rezerve față de SputniK V

Vaccinul rusesc a intrat în producție de masă. OMS are rezerve față de SputniK V

Autoritățile medicale de la Moscova au anunțat că primul vaccin împotriva coronavirusului a intrat în producție de masă.

Oficialii ruși au precizat că până în prezent au fost produse 15.000 de doze, din vaccinul SputniK V, de către compania farmaceutică Binnopharm. De altfel, agenția rusă de presă, Tass a anunțat că fabricarea vacinului a intrat în producție de masă.

Oficialii ruși din domeniul sănătății au anunțat că de la mijlocul lunii septembrie se va trece la o vaccinare masivă a populației împotriva Covid19, în cadrul unei campanii de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Șeful Centrului de Microbiologie și Epidemiologie Gamalei, medicul Alexandr Ginzburg, a precizat că în perioada următoare se va trece la testarea finală a noului vaccin, pe zeci de mii de persoane, pentru a se realiza un studiu complet, cu privire la beneficiile lui Sputnik V, împotriva noului coronavirus. Acest studiu, a mai spus Ginzburg va dura între patru și șase luni iar rezultatele vor fi publicate într-o revistă medicale de impact.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rușii anunță vaccinul ca fiind un adevărat succes împotriva combaterii coronavirusului, dar cu toate acestea Organizația Mondială a Sănătății recomandă prudență. Dacă fondul de investiții care a finanțat crearea vaccinului Sputnik v susține că peste 20 de țări au făcut comenzi pentru un miliard de doze, cei ce la OMS susțin că vaccinul trebuie să urmeze toate fazele cercetării pentru a stabili dacă este eficace în combaterea coronavirusului SarSCoV2 și nu l-au inclus în lista celor șase vaccinuri, cele mai avansate.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat săptămâna trecută că, în prezent, există șase vaccinuri care se află în fază avansată de testare, dar că printre acestea nu se află și vaccinul rusesc. Potrivit OMS, trei dintre aceste vaccinuri sunt produse în China, doua în SUA, de cunoscutele companii farmaceutice Pfizer și Moderna, iar al șaselea de Universitatea Oxford.

Vaccinul rusesc Sputnik V a fost deocamdată testat pe un mic număr de oameni; institutul plănuia să folosească doar 38 de voluntari. Nici un fel de date nu s-au publicat. Rusia afirmă că acum urmează un test mai amplu, pe 2.000 de oameni. E mult sub necesarul unei faze a treia riguroase a testelor clinice, care presupune teste pe zeci de mii de oameni, aceasta fiind practica împământenită în legislația americană și europeană cu privire la vaccinuri. Dacă ceva nu va merge bine – efecte secundare grave sau incapacitatea de a bloca virusul ori de a ameliora simptomele – tentativa de a obține glorie a lui Putin se va dizolva într-o dezamăgire în masă.