Evenimentul Zilei > EVZ Special > A fost Nadia Comăneci atent monitorizată de serviciile DE SPIONAJ?
A fost Nadia Comăneci atent monitorizată de serviciile DE SPIONAJ?

A fost Nadia Comăneci atent monitorizată de serviciile DE SPIONAJ?

Cu aproape o lună înainte de revoluţia din 1989, care a dus la căderea regimului lui Ceauşescu, Nadia Comăneci a fugit din România împreună cu mai multe persoane. Pe 1 decembrie, fosta gimnastă era deja în SUA…

Fuga Nadiei Comăneci din România de la sfârşitul anului 1989 a fost atent monitorizată de serviciile de spionaj ale Statelor Unite ale Americii, după cum nota în 2012 Q Magazine.

Au început să investigheze

Un document declasificat al Pentagonului arată că Statele Unite au văzut în gestul Nadiei Comăneci semnale că la Bucureşti urmau să se producă curând schimbări politice majore. Agenţii americani aflaţi în România au început să investigheze care este impactul asupra regimului condus de Nicolae Ceauşescu.
Din documentul "Secret" al Departamentului Apărării reiese că un ofiţer american a vorbit despre fuga Nadiei cu un oficial din România. În urma discuţiilor, ofiţerul american a conchis în raportul către superiorii săi că o parte semnificativă a poporului român manifestă deschidere către democraţie.
Nadia s-a retras din activitatea competiţională după Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, iar în 1989 a fugit din ţară, cu destinaţia America. În anii '90 a revenit în ţară şi s-a căsătorit aici cu gimnastul american Bart Conner, în luna aprilie a anului 1996.

 

 

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: