A dispărut ISIS?

A dispărut ISIS? Stat Islamic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Actualul grup al ISIS, deși este considerat relevant și important din punct de vedere al atenției acordate acestuia, a fost redus cu succes din cauza campaniei militare privind distrugerea ISIS.

ISIS a amenințat Irakul și Siria, ridicând o serioasă perspectivă îngrijorătoare a terorismului împotriva Americii. Dar acum? ISIS a dispărut?

Nu mai auzim de ceva timp despre rămășițele ISIS. Astăzi, acele părți ale ISIS care încă pot exista, sunt ascunse de îngrijorările și persistentele poziții cu privire la marii rivali, precum Rusia și China.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor la un briefing al Pentagonului din 6 aprilie următorul lucru: „Deși ISIS nu mai reprezintă organizația cu capacitatea pe care o aveau odinioară, aceștia încă reprezintă o amenințare și încă sunt prezenți pe teren în Irak, asistând și sfătuind partenerii noștri irakieni, răspunzând la invitația pe care ne-au făcut-o de a fi acolo”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate că există și grupuri de luptători inamici sau facțiuni marginale în cadrul grupului organizat, altfel disparate de teroriști, tâlhari sau tineri disperați care alcătuiau grosul ISIS. Succesul în eliminarea sau cel puțin afectarea masivă a capacității ISIS de a organiza orice fel de operațiune ofensatoare semnificativă, poate rezida în mare parte în campania coaliției americane, de a perturba și distruge comanda și controlul epicentrului care conduce ISIS din interior. Așa cum s-ar putea întâmpla și cu  Al-Qadea, odată cu îndepărtarea conducerii sale sau a personalității sale demagogice principale, o organizație precum ISIS poate să nu mai aibă o structură sau un aparat formal operațional.

Iraqi soldiers with 2nd Battalion, Commando Brigade, Anbar Operations Command, practice their marksmanship skills during training with Task Force Al-Taqaddum, Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve, in Iraq, April 17, 2017. This training is part of the overall CJTF-OIR building partner capacity mission by training and improving the capability of partnered forces fighting ISIS. CJTF-OIR is the global Coalition to defeat ISIS in Iraq and Syria. (U.S. Marine Corps photo by Cpl. Shellie Hall)

Ar avea sens, având în vedere importanța paralizării sau a preluării comenzii și controlului, de ce coaliția SUA a avut succes cu atacurile cibernetice sau alte tipuri de metode de atac perturbatoare care au vizat rețelele de comunicații ISIS și aparatele de comandă și control. Operațiunile nu pot fi organizate sau coordonate dacă nu există niciun aparat, mediu sau rețea prin care să comunice. Poate că acest tip de succes operațional poate reuși să localizeze, să conțină sau cel puțin să restrângă masiv orice tip de acoperire operațională pe care un grup precum ISIS l-ar fi putut avea la un moment dat. Planul de campanie, care a inclus o componentă multi-națională de atac aerian, aliniată cu focul de rachete pe distanțe lungi, a inclus prima utilizare în luptă a lui stealth F-22. Acest efort multinațional de atac ISIS a fost în mare parte planificat și condus de actualul secretar al apărării, Lloyd Austin. 

„Împărtășim obiectivul irakian de a avea o forță de securitate capabilă să apere propria suveranitate a Irakului și să refuze grupurilor teroriste utilizarea Irakului ca bază pentru operațiuni. Coaliția continuă să sprijine forțele partenere din Irak și Siria prin consiliere, sprijin aerian, furnizare de informații, supraveghere, recunoaștere și dezinvestire a echipamentelor bazate pe condiții ”, a spus Kirby.