Evenimentul Zilei > Economie > Criza economică și cum poate fi ea speculată. Sfaturi pentru români
Criza economică și cum poate fi ea speculată. Sfaturi pentru români

Criza economică și cum poate fi ea speculată. Sfaturi pentru români

Tim Marian, expert financiar, crede că întocmirea unui plan este cel mai bun lucru în perioada de criză

Tim Marian, manager de investiții al băncii Morgan Stanley, a vorbit despre perioada tulbure și din punct de vedere economic și a declarat că, în timpul crizelor, mulți oameni de afaceri au reușit să dea lovituri financiare consistente.

Expertul financiar îi sfătuiește pe românii care au bani pentru investit să facă un plan și să-l pună pe hârtie.

„Mentorul meu m-a întrebat un lucru foarte simplu: când începi să construieşti o casă? Eu am răspus: când ai bani, logic! El a zâmbit şi a zis: nici vorbă. Nu începi să construieşti casa până când nu ai un plan.

Pentru majoritatea românilor, cred că cel mai benefic lucru ar fi să stai acum acasă, să scoţi o foaie de hârtie, un pix şi să începi să faci un plan.

Un plan de economii, un plan de investit regulat, indiferent de sumă, în imobil, în burse, în orice şi un plan, în mare, pentru viaţa ta. Unele din cele mai mari firme, averi, progrese etc. s-au făcut în perioade de criză. Ieşi din criza aceasta cu lecţia învăţată!

Tu azi nu tranzacţionezi la bursă acţiuni. De fapt, tu tranzacţionezi sentimentele oamenilor: frica şi incertitudinea. E uşor să spui să scoţi sentimentele din ecuaţie, trebuie stăpânite. Sunt om şi eu, înţeleg că e greu, dar pune un plan pe hârtie exact ce ai vrea să faci în diverse circumstanţe.

Momentan, nu cumpăr acţiuni individuale, ci mă interesează să cumpăr indicii la o reducere mare. Dacă ai avut un portofoliu de calitate şi ai fost total în acţiuni, din păcate, probabil cel mai bun lucru ar fi să ai răbdare, să nu te panichezi şi să aştepţi”, a spus Tim Marian pentru zf.ro.