5 lucruri pe care sa le stii daca te muti in chirie cu un coleg de camera - storia.ro

5 lucruri pe care sa le stii daca te muti in chirie cu un coleg de camera - storia.ro

Deși viața la cămin poate să pară o alegere mai palpitantă la început, cel mai bine este să împarți chiria cu cineva din motive care țin atât de confortul personal, cât și de liniștea de care vei avea nevoie în sesiuni.

Studenția poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viața ta. În acești ani, încă ești în plin proces de autocunoaștere și ai timp să experimentezi cât mai multe lucruri înainte de a lua decizii finale în legătură cu planurile de viitor.  

Deși viața la cămin poate să pară o alegere mai palpitantă la început, cel mai bine este să împarți chiria cu cineva din motive care țin atât de confortul personal, cât și de liniștea de care vei avea nevoie în sesiuni.

Dacă alegi să locuiești într-un apartament de închiriat împreună cu un coleg, iată ce trebuie să știi pentru a avea un trai armonios:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. Alegeți împreună apartamentul

Atunci când decideți unde urmează să stați, cel mai probabil este importantă pentru amândoi zona, din rațiuni care țin de cât de aproape este locuința de facultate, dar și de un eventual job. De aceea, trebuie să căutați și să alegeți împreună apartamentul de închiriat în care veți locui.

Să presupunem că sunteți studenți în Timișoara. Atunci probabil că vă interesează pe amândoi apartamente în județul Timiș, poate cât mai aproape de Universitatea de Vest, unde se poate simți foarte bine pulsul vieții de student.

Apartament de închiriat în Timișoara puteți găsi și dacă unul dintre voi are rude acolo și reușește să obțină o chirie mai avantajoasă, care să vă permită amândurora să vă relaxați în privința banilor.

2. Stabiliți niște reguli pe care să le respectați amândoi

Nu trebuie să aveți o listă strictă pe seama căreia să vă certați când îl prindeți pe celălalt pe picior greșit. Țineți cont doar de faptul că fiecare persoană are nevoi diferite și este important să le discutați de la început pentru a nu avea probleme pe parcurs.

Aceste reguli pot fi despre cum împărțiți spațiile comune, cum vă organizați când trebuie să faceți curățenie și când e ok să invitați fiecare prieteni în vizită. De exemplu, dacă colegul tău are cursuri matinale, poate că e deranjant pentru el să ții până târziu televizorul cu volumul dat la maxim.

Găsiți o cale să vă respectați reciproc stilul de viața și cu siguranță nu veți avea probleme.

3. Stabiliți cheltuielile de la început

Cele mai multe neplăceri pot apărea din cauza neînțelegerilor în privința banilor: cine și cât plătește la cumpărături, cine își asumă anumite facturi și cât la sută din chirie ar trebui să plătească fiecare.

Deși se obișnuiește ca suma pentru chirie să se împartă în două, dacă tu ai dormitorul mai elegant, care are și baia foarte aproape, iar colegul e nevoit să doarmă pe canapeaua extensibilă din sufragerie, pe unde mai treci și tu dimineața în drum spre bucătărie, ia în calcul varianta să plătești trei sferturi din chirie.

Altă dispută poate să apară în privința facturilor. Acestea se pot plăti pe jumătate când este vorba despre apă, Internet, curent, gaze și așa mai departe. În schimb, dacă colegul tău și-a dorit un abonament foarte scump pentru televizor, iar tu nu te uiți niciodată, e normal să nu contribui la această cheltuială suplimentară.

De asemenea, e bine să stabiliți de la început cine schimbă banii când trebuie plătită chiria, dacă mâncați împreună sau separat și cine face cumpărături pentru bunurile comune.

Dacă vorbiți deschis despre aceste detalii și stabiliți ce aveți de făcut fiecare, veți fi amândoi mulțumiți.

4. Nu te aștepta să fiți prieteni din prima zi

Colegul tău de apartament nu pare cea mai prietenoasă persoană? Cel mai bine este să-l privești ca pe cineva cu care trebuie să te înțelegi, nu ca pe un viitor cel mai bun prieten.

Bobocii au adesea prea multe așteptări în legătură cu prietenia cu colegul din studenție, însă ideea este să ai un coleg bun și de încredere; cineva alături de care să trăiești în liniște fără a interfera cu studiile tale. Dacă pe viitor chiar deveniți prieteni foarte buni, acest lucru este un bonus, dar nu trebuie să fie scopul.

5. Nu folosi obiectele personale care nu îți aparțin

Oricât de normal ți s-ar părea, nu folosi absolut nimic din ce nu îți aparține. Nici cosmetice, nici haine, nici accesorii. Chiar dacă simți că tu și colegul tău apartament ați devenit apropiați și că nu există neînțelegeri între voi, cere-i voie dacă ești tentat să împrumuți ceva de la el. Cu siguranță va aprecia acest lucru la tine.

Așadar, atunci când te muți cu un coleg într-un apartament de închiriat, nu uita să stabilești de la început cu el detaliile confortabile pentru amândoi: unde veți locui, care sunt regulile casei și cum vă organizați în privința cheltuielilor. Dacă traiul împreună vă va transforma și în prieteni, e super, însă nu pleca la drum cu acest scop în minte.