4.200 de euro, prime pentru tinerele campioane la handbal Under-18

4.200 de euro, prime pentru tinerele campioane la handbal Under-18

Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat care va fi suma pe care o vor primi tinerele handbaliste.

Naționala feminină Under-18, câș­tigătoare a Campionatului Mon­dial de handbal găzduit de Macedonia, a revenit, ieri, în țară. Sportivele și antrenorii au fost așteptați la aeroportul „Henri Coandă” de circa 100 de persoane care au creat un val de entuziasm mai puțin întâlnit în locul respectiv.

Au fost primite de ministrul Szabo

„Un fleac! Le-am ciuruit”, a strigat Gavril Kozma, antrenorul secund al naționalei. „Nici acum nu realizez că suntem campioane mondiale. În spatele performanţei stă foarte multă muncă”, a explicat Alina Ilie, una dintre componentele lotului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la aeroport, întreaga delegație a mers la Ministerul Tineretului și Sportului, acolo unde a fost primită de Gabriela Szabo, șefa instituției, dar și de Carmen Tocală, secretar de stat. „Ne-aţi făcut bucuroşi. Sportul românesc are nevoie de astfel de performanţe, deja aţi devenit un model pentru tânăra generaţie, veţi avea multe de spus în sportul românesc. Vă puteţi baza pe noi, sper să veniţi cu cât mai multe medalii şi să ne luaţi cât mai mulţi bani”, a spus Gabriela Szabo.

18.600 de lei de om

Bineînțeles, după acest succes major, nu putea fi ocolit aspectul financiar. Teoretic, fiecare jucătoare ar fi trebuie să primească un bonus de aproximativ 9.300 de lei. Ținând cont, însă, că naționala Under-18 a este prima echipă a României campioană mondială după o pauză de 15 ani, premiile vor fi dublate și vor ajunge la 18.600 de lei (aproximativ 4.200 de euro).

„Nu banii ne-au motivat”

De asemenea, cu ajutorul sponsorilor, Federația Română de Handbal va încerca să contribuie la premiere tinerelor sportive. „Sperăm ca şi noi, federaţia, să putem să contribuim la mărirea acestor prime. Fetelor, nu fiţi modeste, fiţi mândre de voi!”, a declarat Alexandru Dedu, președintele FRH.

„Am obținut această performanță fără să ne gândim la partea financiară. Nu banii ne-au motivat, ci dorința de a câștiga și de a arăta că suntem cele mai bune”, a afirmat Cristina Laslo, jucătoare care a vorbit în numele echipei, la întâlnirea ce a avut loc la MTS.

Antrenorii au făcut muncă voluntară

În schimb, Gavril Kozma, antrenor secund al primei reprezentative, a recunoscut că a ajuns campion mondial făcând mai mult muncă voluntară. „Eu am făcut ce am făcut din pasiune. Nu sunt și nu am fost remunerați pentru munca asta pe care am făcut-o. Poate de acum înainte. Am făcut din pasiune, nu vă vine să credeți? Luați-o ca pe o provocare. Şi am demonstrat că se poate. Acum este important să se confirme şi la senioare, asta nu ne mai priveşte pe noi”, a precizat tehnicianul.

Trei românce au intrat în echipa ideală

Trei dintre sportivele „tricolore” care au obținut victoria finală în Macedonia au intrat în echipa ideală a turneului mondial. Este vorba despre Lorena Ostase, Bianca Maria Bazaliu și Cristina Laslo. Ele au fost votate de Comisia Tehnică a Federației Internaționale de Handbal.

Naționala a dat și golgheterul competiției

Prima handbalistă a fost desemnată cel mai bun pivot, cea de-a doua a primit distincția de cel mai bun inter stânga, iar cea de-a treia a fost văzută drept cel mai bun centru. „Nu am avut timp să mă gândesc că am fost desemnată cel mai bun centru din lume. Poate mai târziu”, a afirmat Cristina Laslo.

O performanță deosebită a reușit Bianca Maria Bazaliu, cea care a fost campioana eficacității. Mezina lotului național a împlinit 17 ani în timpul turneului și a reușit să devină cea mai bună marcatoare a Campionatului Mondial, cu un total de 65 de goluri.