27 de ani de la “Duminica Orbului”, primele alegeri libere din România. Istoria celei mai tensionate campanii electorale postdecembriste. Galerie Foto!
Editura Evenimentul si Capital

27 de ani de la “Duminica Orbului”, primele alegeri libere din România. Istoria celei mai tensionate campanii electorale postdecembriste. Galerie Foto!

Autor: | | 9 Comentarii | 2241 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Se împlinesc 27 de ani de la primele alegeri libere postdecembriste. Scrutinul a rămas în istorie ca alegerile din “Duminica Orbului”, duminica după Paște când, potrivit Bibliei, orbul din naștere a primit de la Mântuitorul Iisus Hristos lumina ochilor. Pe 20 mai 1990 s-a înregistrat și cea mai mare participare la vot din istoria României, peste 14 milioane de oameni s-au prezentat la urne. Au câștigat fără drept de apel Ion Iliescu și FSN, iar în Parlament au intrat nu mai puțin de 17 partide, la acel scrutin neexistând prag electoral.

Alegerile au fost precedate de șase luni de tensiuni politice și sociale, Frontul Salvării Naționale fiind acuzat de partidele istorice că încalcă regulile jocului. Dar ce se întâmplase? Imediat după Revoluția din 1989 Frontul Salvării Naționale a preluat administrarea țării cu promisiunea că nu va participa la alegeri. Pe 27 decembrie 1989 s-a abrogat o lege care interzicea existența altor partide în afară de cel comunist. Imediat după sărbători PNȚCD și PNL s-au înregistrat la Tribunalul București, dar după ele au mai apărut încă câteva zeci de partide. Până la alegerile din mai 1990 s-au înscris la tribunal nu mai puțin de 90 de partide.

Transformarea FSN în partid a declașat mișcări de stradă

Tensiunile între partidele istorice și cei coagulați în jurul lui Ion Iliescu au apărut la sfârșitul lui ianuarie, când liderii FSN au anunțat, la inițiativa lui Silviu Brucan, că Frontul devine partid și va participa la alegeri. Frontul înseamna eșalonul doi al structurii de partid și de stat de până în 1989. Adică fix cei pe care românii i-au dat jos printr-o revoluție. În 28 ianuarie PNȚCD și PNL au organizat o mare manifestație de protest împotriva intenției FSN de a deveni partid politic. După manifestație autoritățile au făcut apel la mineri să vină în București pentru „restabilirea ordinii”. Au fost semnalate incidente violente între mineri și locuitori ai Capitalei, iar ortacii, sub coordonarea forțelor de ordine și a liderilor FSN au organizat raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile unor partide istorice și organizații care militau pentru democrație. Aceea a fost prima mineriadă dintr-o serie lungă.

Februarie 1990, 4000 de mineri sunt aduși în Capitală la solicitarea Guvernului

Pe 6 februarie FSN devine partid și România avea din nou parte de proteste. În 18 februarie 1990, în Piața Victoriei a avut loc o manifestație anticomunistă, urmată a doua zi, de o incursiune a minerilor la București. Evenimentele din acele zile au rămas cunoscute ca Mineriada din februarie 1990. Acțiunea fusese anunțată în urmă cu câteva zile, prin numeroase manifeste lansate în Capitală. Piața din fața sediului Guvernului Provizoriu (Palatul Victoria) s-a umplut curând cu câteva mii de manifestanți care au început să scandeze lozinci împotriva Frontului Salvării Naționale și a președintelui din acea vreme, Ion Iliescu. În urma demersurilor reprezentanților unor sindicate și a FSN-ului, în noaptea de 18-19 februarie 1990 au fost aduși 4000 de mineri, din Valea Jiului. Reprezentanții FSN-ului, dar și ai Guvernului au solicitat minerilor să restabilească ordinea în Capitală. La sosirea lor, minerii au găsit în Piața Victoriei numeroși soldați și cadre de la Ministerul Apărării și Ministerul de Interne, protestatarii fiind deja împrăștiați de forțele de ordine.

Luna martie, la un pas de război civil în Ardeal

Și a venit luna martie. În timp ce la București partidel istorice și Ion Iliescu se războiau în declarații, în centrul Ardealului are loc un eveniment care i-a ținut pe români cu sufletul la gură. Pe 20 martie 1990 tensiunile dintre români și maghiari au atins apogeul la Târgu Mureș, unde două manifestații ale celor două grupuri s-au cionit în centrul orașului. A fost nevoie de intervenția armatei pentru a-i despărți pe cei 4000 de români de cei 10.000 de unguri. Dar de unde pornise totul? În 18 ianuarie 1990 CPUN-ul dă o decizie prin care anunță că de la 1 septembrie unul dintre liceele din oraș va avea predare în limba maghiară. Elevii români și părinți lor protestează în stradă față de această decizie. În același timp comunitatea maghiară solicita ca transformarea liceului Bolyai Farkas în instituție cu predare în limba maghiară să se facă imediat. La data de 10 februarie 1990 la Târgu Mureș aproape 100.000 de etnici maghiari au participat la un marș al tăcerii, ținând în mână o carte și o lumânare. Participanții cereau reînființarea Universității Bolyai din Cluj, reorganizarea rețelei de școli cu predare în limba maghiară, dreptul de a folosi liber limba maghiară, un minister al naționalităților.

Farmacista care a aprins scânteia

În data de 15 martie 1990 în localitățile cu o populație semnificativă maghiară are loc sărbătoarea de comemorare a luptei de libertate, a 142-a aniversare a revoluției maghiare antihabsburgice de la 1848. La aceste evenimente aniversare, în mai multe localități din Ardeal, printre care Satu Mare și Târgu Mureș, cetățeni din Ungaria și cetățeni de etnie maghiară din România „au arborat, ostentativ, însemne și drapele ungare, au înlocuit inscripții în limba română și au instigat populația românească prin lozinci și cântece provocatoare”. Pe 16 martie 1990, la Farmacia nr. 28 din cartierul Tudor din Târgu Mureș a avut loc un incident antiromânesc potrivit Agenției Rompres, șefa farmaciei, Kormoczy a înlocuit firma în limba română cu cea în limba maghiară, refuzând, de asemenea să-i mai servească pe cetățenii români care au protestat. Seara, Nagy Samuel a intrat într-o coloană de manifestanți români, rănind 14 persoane. Pe 17 martie câteva sute de etnici români din localitate s-au adunat în fața farmaciei și au scandat lozinci antimaghiare. Au trecut la ștergerea inscripției în limba maghiară. În seara zilei de 19 martie are loc o bătaie între un grup de protestatari români și unul de maghiari.

Românii și maghiari au fost despărțiți cu armata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate