Evenimentul Zilei > International > 2.000 de miliarde. Acord istoric pentru relansarea economiei americane
2.000 de miliarde. Acord istoric pentru relansarea economiei americane

2.000 de miliarde. Acord istoric pentru relansarea economiei americane

Casa Albă și Senatul au ajuns, în noaptea de marți spre miercuri, la un acord „istoric” asupra unui uriaș plan de relansare a primei economii mondiale, lovită de pandemie.

„După zile de discuţii intense, Senatul a ajuns la un acord între cele două partide (democrat și republican) cu privire la un plan istoric de sprijin în faţa acestei pandemii. Vom aproba acest text mai târziu în cursul zilei de astăzi”, a anunțat liderul majorității republicane din Senat, senatorul Mitch McConnell.

Acest plan va trebui să fie apoi aprobat de către Camera Reprezentanților (controlată de democrați), înainte să fie promulgat de președintele american, Donald Trump.

Liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a salutat la rândul lui acordul obținut de cele două părți, „cu privire la cel mai vast plan de salvare din istoria americană”.

În condițiile în care prima economie mondială este lovită de pandemia Covid-19, măsurile vor mobiliza uriașa sumă de 2000 de miliarde de dolari.
Președintele american Donald Trump a cerut marți dimineață Congresului să „acționeze imediat”. „Cu cât va dura mai mult, cu atât va fi mai greu să reporniți economia. Muncitorii noștri vor avea de suferit”, a spus el, scrie Le Point.

„Acest plan va reprezenta cel mai mare program de ajutor din istoria Statelor Unite destinat economiei reale”, a declarat marţi seară consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow. „Avem nevoie urgent de această lege pentru a întări economia, a injecta lichidităţi şi a stabiliza pieţele financiare pentru a traversa această perioadă dificilă”, a adăugat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă, notează și Agerpres.

Măsurile includ ajutoare distribuite direct americanilor, credite pentru întreprinderile mici şi pentru marile companii, cum sunt cele din sectorul aerian, precum şi mai multe resurse financiare pentru spitale, a indicat Larry Kudlow.

Marţi seară, SUA aveau confirmate oficial peste 53.000 de cazuri de COVID-19 şi aproape 700 de decese, conform numărătorii de referinţă realizate de Universitatea Johns Hopkins.