Editura Evenimentul si Capital

DIICOT, în cazul Cristian Burci: spălare de bani de aproape 20 de milioane de euro. DELAPIDARE cu consecinţe deosebit de grave. Precizările REDACŢIEI ADEVĂRUL | DEZVĂLUIRI

Cristian Burci
Autor: | | 4 Comentarii | 6410 Vizualizari

Ancheta DIICOT care a culminat, astăzi, cu percheziţii la sediile ziarelor “Adevărul” şi “Click” nu este singura care îl are ca protagonist pe omul de afaceri Cristian Burci. Patronul Adevărul Holding a fost vizat şi de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarele “Mită la PSD” şi în cel al devalizării CFR, în care a fost condamnat fostul director al căilor ferate române, Mihail Nicolaiciuc. În stenogramele DNA apar nume “grele” din PSD, precum cel al fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu a cărui soţie a fost plătită de firmele lui Burci.


Citeşte şi: ANCHETĂ DIICOT. Omul de afaceri Cristian Burci, patronul Adevărul şi Click, a fost ridicat de procurori. Anchetatorii SUSPECTEAZĂ comiterea infracţiunii de EVAZIUNE FISCALĂ. PERCHEZIŢII la ADEVĂRUL HOLDING. Surse: Trustul de presă, folosit ca PARAVANUPDATE. 15.00 Conducerea editorială a redacţiei Adevărul a publicat pe adevărul.ro precizări legate de acest caz

Astăzi, miercuri, 27 aprilie, procurorii DIICOT efectuează, în Bucureşti şi în Caracal, patru percheziţii domiciliare şi alte două la sedii ale unor firme, printre care şi la sediul Adevărul Holding.

În dosarul în baza căruia sunt făcute aceste percheziţii sunt vizate 10 persoane, printre care şi omul de afaceri Cristian Burci, patronul Societăţii Adevărul Holding.

Ancheta efectuată de DIICOT asupra omului de afaceri Cristian Burci nu vizează Societatea Adevărul Holding, publicaţiile acesteia, cum ar fi ziarele Adevărul, Click!, revistele Historia, Dilema Veche etc., mărcile Societăţii, şi/sau orice alte produse sau servicii puse pe piaţă de Societate.

Ancheta în cauză vizează afaceri ale domnului Cristian Burci din cu totul alt domeniu, anume cel feroviar, afaceri pe care domnul Cristian Burci le-a înstrăinat înainte de a achiziţiona Societatea Adevărul Holding în vara anului 2012.

Reamintim faptul că Societatea Adevărul Holding se află în insolvenţă încă de la sfârşitul anului 2012, motiv pentru care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, întreaga activitate este strâns monitorizată de instituţii precum judecătorul sindic, administratorul judiciar, ANAF, Comitetul Creditorilor, Adunarea Creditorilor etc., şi desfăşoară anual auditările financiar-contabile impuse de lege.

Activitatea editorială a Societăţii Adevărul Holding este condusă cu o maximă exigenţă profesională, în deplin acord cu normele de etică jurnalistică.

Corpul editorial şi administrativ al Societăţii Adevărul Holding asigură publicul larg de continuarea în acelaşi mod imparţial şi echidistant a activităţii Societăţii, în spiritul unui jurnalism profesionist liber, neaservit, independent de orice imixtiuni politice şi/sau manageriale.

ORA 13.00: DIICOT a oferit noi informaţii despre ancheta din dosarul lui Cristian Burci

În urma percheziţiilor din această dimineaţă care îl vizează pe Cristian Burci, patronul Adevărul Holding, DIICOT transmite că efectuează cercetări faţă de un număr de 10 suspecţi, acuzaţi de  constituire a unui  grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Anchetatorii au descins la biroul din Bucureşti al afaceristului şi în localităţile ilfovene Chiajna şi Corbeanca. Sumele de bani spălate prin circuitul finaciar dirijat de Burci se ridică la aproape 20 de milioane de euro. Statul a fost prejudiciat cu peste 5,6 milioane de euro, iar Romvag Caracal cu aproape opt milioane de euro.

Într-un comunicat remis de instituţia central se arată că procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Olt efectuează cercetări faţă de un număr de 10 suspecţi pentru săvîrşirea infracţiunilor de  constituire a unui  grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la spălare de bani,  instigare la evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Anchetatorii transmit că “există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006 şi până în prezent, membrii grupului infracţional au creat un prejudiciu SC R. S.A (Romvag n.r.), prin săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare, în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei, constând în  introducerea în circuitele comerciale a unor persoane fizice şi societăţi comerciale la care suspecţii deţineau acţiuni sau erau controlate în totalitate de către persoane apropiate ale acestora”.

DIICOT precizează că suspecţii au reciclat diferite sume de bani care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei (circa 18,9 milioane de euro), iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au avut la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive au creat un prejudiciu statului român în sumă de  25.646.825 lei. Procurorii D.I.I.C.O.T – B.T. Olt împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat un număr de 4 percheziţii pe raza municipiului București şi a localităţilor Chiajna și Corbeanca.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt – Serviciul de Investigaţii Financiare.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. București,  luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt și S.I.A.S. - I.G.P.R.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

ORA. 12.00: Dosarele din Justiţie în care apare numele lui Cristian Burci

În februarie 2015, omul de afaceri Cristian Burci - patronul cotidianului Adevarul si Prima TV - a fost audiat la Curtea de Apel Bucuresti, in calitate de martor, in dosarul in care milionarul Ioan Niculae şi preşedintele suspendat al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea-Stancu, au fost trimişi în judecată pentru ca ar fi finanţat, în mod illegal, campania prezidenţială a lui Mircea Geoană,  din anul 2009. În cadrul audierii, Burci a vorbit despre o discutie interceptata de procurori, in cadrul careia Bunea-Stancu ii vorbea despre posibilitatea ca mai multi oameni de afaceri sa sprijine partidul, iar partidul sa-i sprijine mai apoi pe acestia, informeaza Mediafax.

“Bunea-Stancu voia să aducă în partid trei, patru mari oameni de afaceri care să susţină partidul. Am avut o discuţie mai veche. (...) Se referea la sprijinul partidului de către oamenii de afaceri, iar cei din urmă să fie sprijiniţi de partid prin contracte. (...) Pe vremea aceea Victor Ponta era şeful PSD. Discuţia a avut loc în 2010, după alegeri”, a spus Burci in sala de judecată.


Citeşte şi: Cine este, de fapt, Cristian Burci. Cum a făcut el avere și câte procese are la activDiscuţia la care face referire Burci apare în rechizitoriul procurorilor. Conform documentului citat, Bunea-Stancu i-ar fi zis lui Burci: “Am vorbit şi cu Victor...Băi Victore...Să ne strângem trei, patru oameni. Tu, Ghiţă şi încă doi. Probabil Niculae şi încă unul. Mai mult nu pot. Că n-ai cum să-i ajuţi pe toţi că n-ai cum”. În faţa instanţei Burci a explicat că acei oameni de afaceri la care se face referire ar fi trebuit să sprijine partidul financiar, iar aceştia “să fie sprijiniţi prin contacte”.

Firmele căpuşă din dosarul devalizării CFR

În dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc, fostul director al SNCFR care ar fi prejudiciat bugetul companiei de căi ferate cu peste 1.700 de miliarde de lei vechi, apar şi doua firme controlate de omul de afaceri Cristian Burci, care ar fi căpuşat CFR. SC Servtrans Invest SA şi SC Carpat Cargo SA reprezentau, conform procurorilor anticorupţie, un “grup de interese comercial de tip capuşă”. Practic, de societatea naţională au fost "lipite" doua firme care - prin deciziile lui Necolaiciuc - au primit banii fara vreo acoperire legală, informează gandul.info.


Cum a ajuns Cristian Burci patron la Adevărul HoldingUna dintre cele mai puternice acuze aduse de către DNA lui Mihai Necolaiciuc este aceea că între 17.07.2000 şi 21.10.2003, în calitate de director general la CFR SA a realizat un mecanism complex de angajare a resurselor financiare şi a activelor companiei în raporturi comerciale nelegale şi defavorabile companiei. Prin acest sistem, conform informaţiilor procurorilor, Mihai Necolaiciuc  “a traficat bani şi active în folosul grupului format din Servtrans Invest şi Carpat Cargo”. Necolaiciuc este acuzat că a achiziţionat produse, lucrări şi servicii destinate altor scopuri decât acelea ale companiei, la preţuri supraevaluate şi, mai mult, nici nu a urmărit dacă marfa a fost recepţionată . Necolaiciuc a sprijinit aceste firme capuşă prin aceea ca a semnat contracte prin care le-a permis accesul la infrastructura CFR şi le-a permis achiziţionarea de logistică necesara desfăşurarii obiectului principal de activitate al acestor firme”. Iar obiectul de activitate al “căpuşelor" era chiar transportul feroviar. Prima firmă care apare în relaţia cu CFR-ul este Servtrans Invest. Acţionar majoritar este o alta societate - International Railway Systems (IRS). Cu sediul în Luxemburg, IRS a fost sub controlul omului de afaceri Cristian Burci. Societatea a fost acţionar majoritar şi în Carpat Cargo - cea de-a doua firmă menţionată de procurori cum că ar fi “căpuşat” CFR-ul.

Nevasta lui Bănicioiu, plătită de firmele patronului Adevărul Holding

Tot în dosarul “Mită la PSD”, Cristian Burci a fost audiat de procurori,  în ianuarie 2011. Atunci, Bunea Stancu “în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Financiar al PSD”, omul politic i-a solicitat să amâne executarea unor datorii pe care PSD le avea faţă de firmele lui i Cristian Burci, în urma finanţării de către aceste firme a campaniilor electorale ale PSD din 2008 şi chiar din 2004. Tot cu această ocazie, Burci a confirmat baronul de Brăila i-a făcut destănuiri şi despre numiri în funcţii publice. În context, se face referire la o discuţie interceptată de DNA în care Bunea Stancu îi spunea lui Cristi Burci că va influenţa punerea în funcţii a lui Cristi Rizea şi a lui Nicolae Bănicioiu. Ulterior, Bănicioiu a devenit ministru al Tineretului şi Sportului. Soţia acestuia, Mihaela – Florentina, fostă Prioteasa, a început să aibă colaborări extreme de avantajoase cu mai multe firme ale lui Cristian Burci, de la care a încasat sume importante de bani. Astfel, în anul 2012,  soţia lui Bănicioiu a încasat , 64.500 de lei astfel: 30.000 de lei,  de la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL, 21.500 RON de la SC ABOUT TO FLY SRL, 10.600 RON de la SC PROXIMITY SRL și, respectiv, 2.400 RON de la SC RED MEDIA DIGITAL SRL, arată activenews.ro.

Firmele controlate de Cristi Burci

Acţionar, cu 70%, la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL este, din 2010, GRAFFITI MARKETING AND MULTIMEDIA HOLDING S.A. (cu sediul social în Luxemburg, str. Val Fleuri 23, L-1526, înregistrată la Tribunalul de Arondisment din Luxemburg în Registrul Comerțului și al Societăților - Secția B, cu nr. 144889). Asociat unic al Graffiti Marketing and Multimedia Holding SA este Cristian Burci.

SC ABOUT TO FLY SRL era deţinută de Nora Marcovici și Diana Toboșaru, coacţionare la SC EXACT CERCETARE SI CONSULTANTA SRL și membre în board-ul BBDO, agenție de publicitate înființată de Cristian Burci. 

SC PROXIMITY SRL este deţinută, la rându-i, de GRAFFITI MARKETING AND MULTIMEDIAHOLDING S.A (68%) și de oamenii lui Burci, ca și SC RED MEDIA DIGITAL SRL, unde GRAFFITI MARKETING AND MULTIMEDIAHOLDING - S.A. are 95% din acţiuni.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate