Evenimentul Zilei > International > Ziua din care Donald Trump devine cel mai puternic om al planetei. Evenimentul antrenează, totodată, unele din cele mai mari proteste din istoria SUA. Totul despre instalarea magnatului la Casa Albă
Ziua din care Donald Trump devine cel mai puternic om al planetei. Evenimentul antrenează, totodată, unele din cele mai mari proteste din istoria SUA. Totul despre instalarea magnatului la Casa Albă

Ziua din care Donald Trump devine cel mai puternic om al planetei. Evenimentul antrenează, totodată, unele din cele mai mari proteste din istoria SUA. Totul despre instalarea magnatului la Casa Albă

Cel mai în vârstă, mai bogat și mai contestat preşedinte din istoria ţării va depune jurământul de credinţă Vineri seară, la ora 19.00, ora României, pe treptele Capitoliului, Washington D.C., în timp ce sute de mii de americani vor protesta pe străzile orașului faţă de învestirea lui Donald Trump.

Donald John Trump este un cunoscut om de afaceri, magnat imobiliar, star de televiziune şi politician, controversatul candidat republican afirmând de-a lungul campaniei electorale că este singurul care poate face "America să fie cu adevărat mare". Preşedintele-ales al SUA a sosit joi după-amiază la Washington D.C., împreună cu soţia, înaintea ceremoniei de instalare în funcţie, programată vineri, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Ceremonia de învestire va începe la ora locală 11.30 (18.30 ora României),  în faţa a 900.000 de oameni ce vor fi prezenţi la Capitoliu.

„Vom avea o participare uriaşă. Mi s-a spus că numărul participanţilor va fi astronomic”, a spus Donald Trump, preşedintele ales al SUA.

Învestirea noului preşedinte american va fi un spectacol total, pentru care autorităţile din Washington, D.C. s-au pregătit timp de cinci luni. Cifrele vorbesc de la sine: 900.000 de oameni vor asista la ceremonie, paza va fi asigurată de 28.000 de membri ai forţelor de ordine, iar costurile se apropie de 200 de milioane de dolari.

„Vom fi mai pregătiţi ca niciodată pentru această învestire”, spune Peter Newsham, şeful poliţiei din Washington DC.

„Ceremonia are loc într-un moment încărcat de o simbolistică aparte. Preşedintele ales devine preşedinte cu drepturi depline în faţa Congresului ales de popor şi, în plus, există ceremonia depunerii jurământului, în prezenţa preşedintelui Curţii Supreme”, spune Richard Silver, ataşat de presă al ambasadei SUA în România.

Înainte de învestire, Donald Trump se va întâlni la Casa Albă cu Barack Obama, după care cei doi vor merge împreună la sediul Congresului. Aici, Trump va depune jurământul şi va susţine discursul inaugural.

„În primul rând, voi mulţumi tututor, tuturor preşedinţilor, inclusiv preşedintelui Obama şi lui Michelle, care au fost extrem de drăguţi”, a spus Donald Trump.

Se anunţă însă o zi extrem de solicitantă pentru forţele de ordine din Washington, D.C. Nu mai puţin de un sfert de milion de oameni vor protesta, în 20 de manifestaţii separate, faţă de învestirea lui Donald Trump. Susţinătorii lui nu sunt însă impresionaţi.

Ziua învestirii se va încheia cu tradiţionala paradă de pe Pennsylvania Avenue, care porneşte de la Capitoliu şi se încheie la Casa Albă. Iar seara, noul cuplu prezidenţial este aşteptat la cel puţin trei recepţii.

Vineri dimineaţă, Donald Trump va merge la Casa Albă, fiind invitat de preşedintele în exerciţiu Barack Obama la o cafea. Vor sta de vorbă aproximativ jumătate de oră, apoi vor merge împreună la Capitoliu, sediul Congresului.

Donald Trump şi Mike Pence vor depune jurământul pe treptele Capitoliului şi îşi vor prelua oficial funcţiile. Este momentul discursului inaugural, pe care fiecare preşedinte încearcă să îl facă memorabil.

„Am pregătit discursul. În primul rând, voi mulţumi tututor, tuturor preşedinţilor, inclusiv preşedintelui Obama şi lui Michelle, care au fost extrem de drăguţi”, a spus Donald Trump, preşedintele ales al SUA.

Va urma apoi tradiţionala paradă de pe Pennsylvania Avenue, care porneşte de la Capitoliu şi se încheie la Casa Albă.

Seara, noul cuplu prezidenţial este aşteptat la cel puţin trei recepţii. Festivităţile se încheie sâmbătă, când preşedintele şi vicepreşedintele vor participa la o slujbă religioasă la Catedrala Naţională din Washington.