Rodong Sinmun, organul de presă oficial al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, a  menționat presupusele mișcări de trupe americane în regiune, pe care le-a numit "extrem de provocatoare și periculoase", și a declarat că acest lucru amenință să destabilizeze dialogul dintre Statele Unite și Coreea de Nord.

Ziarul Rodong Sinmun nu a menționat numele lui Trump, nici decizia acestuia de a anula călătoria secretarului de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord. Mass-media controlată de regimul de la Pyongyang a fost atentă să nu îl critice pe  Trump de o manieră directă  după la întâlnirea din 12 iunie a acestuia cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, rezervându-și  criticile  ocazionale pentru Pompeo și alți membri ai administrației de la Washington.

Rodong Sinmun a citat o emisiune de radio din Coreea de Sud susținând că "unități speciale" americane au zburat recent în Filipine, susținând că aceasta a fost un exercițiu care a simulat "infiltrarea în Phenian".

De asemenea, oficiosul nord-coreean a susținut faptul că submarinul nuclear USS Michigan ar fi transportat "trupe ale Green Berets, Delta Force și alte unități speciale" din Okinawa- Japonia, la baza navală Jinhae din Coreea de Sud la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

Trump a anunțat suspendarea exercițiilor anuale ale armatei americane în Coreea de Sud imediat după întâlnirea avută cu conducătorul Coreei de Nord, numind aceste exerciții ca "provocatoare".

Într-o serie de  tweet-uri date vineri, Trump a dat vina pe China pentru lipsa progresului în negocierile cu Coreea de Nord, scriind că datorită "modalității  dure de negociere" chinezii nu au "ajutat cu procesul de denuclearizare așa cum au făcut odinioară".

 

Într-o declarație emisă sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului Chinez de Externe, Lu Kang, a declarat faptul că China face "eforturi neîncetate" pentru a respecta rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și a îndemnat toate părțile să "rămână în direcția căutării unei soluționări politice".