În perioada romantică a fotbalului, un ziarist a ajuns să antreneze una dintre cele mai importante echipe de fotbal din istorie: naționala Braziliei. Joao Saldanha a fost un personaj. Un om care a stârnit furtuni în jurul său și despre care se poate spune că numai discret nu era. Deși nu avea experiență, în 1957 a fost numit antrenor al celebrei echipe Botafogo. A câștigat campionatul, apoi s-a certat cu conducătorii și a demisionat în 1959.

O mare surpriză a fost numirea sa în funcția de selecționer al Braziliei, în 1969, atunci când Saldanha lucra la un ziar din Rio de Janeiro. La acea vreme, șeful Federației Braziliene era Joao Havelange, omul care avea să ajungă la conducerea FIFA (1974 – 1998). S-a vorbit atunci despre o încercare de sensibilizare a presei din „Țara Cafelei”, care ar fi trebuit să-și tempereze criticile. Fapt este că ziaristul s-a apucat de lucru și a calificat echipa la Mondialul din Mexic – 1970.

Totul părea să meargă bine pentru o echipă ce avea în palmares două titluri supreme și urmărea să-l câștige pe cel de-al 3-lea. Însă, Saldanha n-a apucat să vadă turneul final de pe banca tehnică. Reîntors în naționala Braziliei, după ce-și anunțase retragerea, Pele povestește care au fost motivele pentru care Saldanha a fost dat afară.

„Am devenit cunoscuți ca Bestiile lui Saldanha. Și l-a început a părut să fie o combinație destul de reușită. În loc să alcătuiască o echipă formată din toate superstarurile braziliene, Saldanha a vrut să încurajeze unitatea punând laolaltă un nucleu de jucători de la doar câteva cluburi”, își amintește celebrul fotbalist despre strategia selecționerului.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE