În această dimineață, vineri, 7 mai se desfășoară proba scrisă pentru concursul de director general la casele județene de asigurări de sănătate. Examenul se va da pentru 37 de posturi pentru care se confruntă, în total, 60 de candidați. Dacă în unele județe există și trei sau patru concurenți pentru un post, în altele nu s-a înscris nimeni. În aceste condiții, în cele trei județe, Dolj, Olt și Timiș, procedura de concurs a fost anulată, după cum transmite Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate.

Prima probă, scrisă, se va desfășura în cursul acestei dimineți, la Spitalul Universitar de Urgență București. În funcție de rezultatele obținute, în maximum patru zile va avea loc și un interviu al candidaților, decisive pentru ocuparea locurilor. Cu acest prilej, le vor fi testate cunoștințele teoretice, practice, abilitățile și competențele manageriale.

La concursul pentru ocuparea postului de director s-au înscris, în total, un număr de 60 de persoane. Conform comunicării transmise de CNAS, în 24 de județe (Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București) candidează și directorii în funcție.

În alte 15 județe, s-a înscris câte un singur candidat (Alba, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București).

Pentru posturile de conducere din Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani și Buzău vor participa la concurs câte trei candidați, iar în Dâmbovița vor fi chiar patru.

Numele candidaților ținute la secret

Pentru prima oară, în istoria concursurilor organizate pentru un post de conducere, Casa Națională nu va face publice numele concurenților. Acest lucru deoarece aceștia au invocat prevederile GDPR, privind protecția datelor cu caracter personal.

„Mulţi candidaţi au solicitat ca numele şi rezultatul obţinut de ei la concurs să nu se publice, prin raportare la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)”, se arată în comunicatul de presă.

Concursuri pentru posturile de directori

Concursurile pentru noii directori ai caselor județene de sănătate a fost demarat după reformarea sistemului de conducere al acestor instituții. În primăvara lui 2020, fostul șef al Casei Naționale a întrerupt toate mandatele în derulare, a numit directori interimari și a anunțat organizarea unui concurs în care să fie introduse criterii de performanță suplimentare.

Ordonanța de Urgență care prevedea și aceste lucruri a fost, însă, declarată neconstituțională în iunie 2020, iar procedura a fost reluată de-abia în aprilie 2021.

Concursurile pentru conducerile caselor județene pentru Asigurări de Sănătate sunt deosebit de importante. Șefii Caselor de Sănătate gestionează cele mai mari bugete dintr-un județ. Pe baza unor negocieri cu directori de spitale, patroni de firme din domeniu și medici, directorii generali împart sumele necesare pentru derularea activităților medicale din județul lor, în decurs de un an.

Bugetul pe acest an Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 44,8 miliarde de lei, fiind una dintre instituțiile publice cu cel mai mare buget din țară.