Se redeschid școlile? Decizia se va lua astăzi. Premierul Florin Cîţu declara luni, că împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, va fi luată decizia cu privire la modul de desfăşurare a cursurilor şcolare începând din data de 8 februarie, adică după vacanţa inter-semestrială.

„Vom avea mâine (marți-n.r) toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia.  Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat Florin Cîţu. Acesta  a subliniat că prioritatea o reprezintă siguranţa în şcoli.

De altfel, încă de la mijlocul lunii ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, din 8 februarie, urmează ca majoritatea şcolilor să se redeschidă. Dar o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

Zi importantă în Educație. Se redeschid școlile? Decizia se va lua astăzi

Luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie. Existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.

El a reiterat că îşi doreşte ca şcoala să se reia fizic la începutul semestrului al doilea.

Cîmpeanu a explicat că învăţământul hibrid (online şi fizic) se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă.

Ministerul Educaţiei a informat că numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare  este de 193.573 de persoane. 147.314 persoane din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 46.259 – personal din sistemul de învăţământ universitar.

Conform Ministerului Educației, numărul angajaţilor din sistemul de educaţie deja imunizaţi anti-COVID cel puţin cu prima doză este de 27.033. Reprezentând 14% din angajaţii cu disponibilitate de vaccinare. 17.357 din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 9.676 din sistemul de învăţământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învăţământul superior medical.

Ministrul a vorbit și despre patru scenarii în care școala va continua să funcționeze în sistemul online. La fel ca în ultimele trei luni.

1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.

2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.

3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.

4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.