Evenimentul Zilei > Politica > UPDATE Zi decisivă în Parlament! Oamenii lui Cioloș, în fața comisiilor de specialitate. Barna, executat în comisii
UPDATE Zi decisivă în Parlament! Oamenii lui Cioloș, în fața comisiilor de specialitate. Barna, executat în comisii

UPDATE Zi decisivă în Parlament! Oamenii lui Cioloș, în fața comisiilor de specialitate. Barna, executat în comisii

Candidații la funcția de miniștrii, propuși de Dacian Cioloş, vor fi audiaţi, marţi, în comisiile parlamentare de specialitate. Aceștia vor avea o oră la dispoziție să transmită ce intenții au pentru România.

UPDATE 7: La finalul audierilor propunerilor de miniștri, președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a făcut apel ca parlamentarii să voteze miercuri guvernul propus.

„Vreau să transmit condoleanțe tutror familiilor. Timpul discursurilor politice a trecut. Suntem în ceasul al 12-lea, așa cum a spus și președintele.Arată determinarea noastră de a pune punct crizei politice. De azi înainte trebuie să discutăm de soluție.

Ați văzut azi oameni responsabili, care au prezentat soluții, argumente.

Am văzut în aceste audieri că se votează pe falii politice și pe sigle de partid. În unele comisii, parlamentarii i-au ascultat pe candidați. Mi-a părut rău să văd că votul a fost dat după punctajele de partid.

Aici nu pot să-i critic pe cei care au mandat. Să treacă peste orgolii politice și să voteze acest guvern.

Fac apel către parlamentari să iasă din logica partidelor și să voteze responsabil”, a spus Dacian Cioloș.


UPDATE 6: Stelian Ion a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei.


UPDATE 5: Claudiu Năsui a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 13 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 11 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.


UPDATE 4: Ionuţ Moşteanu a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

S-au înregistrat 10 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 16 abţineri.


UPDATE 3: Dan Barna a primit marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.


UPDATE 2: Și Tudor Pop, propunerea la Ministerul Tineretului și Sportului, a primit vot negativ în comisiile de specialitate.


UDPATE 1:  Iulia Popovici, ministrul propus al Culturii, a primit aviz negativ din partea comisiei de spacialitate.


Programul audierilor începe la ora 10,00, candidaţii vor avea la dispoziţie aproximativ câte o oră pentru a-şi prezenta intenţiile şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă propusă pentru Ministerul Sănătăţii care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion – Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu – Ministerul Mediului şi Corina Atanasiu – Ministerul Educaţiei, câte o oră şi jumătate.

Pe cine a selectat Dacian Cioloş:

 • Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
 • Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
 • Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
 • Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
 • Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
 • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
 • Cristina Prună – ministrul Energiei;
 • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
 • George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
 • Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
 • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
 • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
 • Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
 • Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
 • Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
 • Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
 • Iulia Popovici – ministrul Culturii;
 • Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Cartonaș roșu pentru candidații ghinioniști

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri, potrivit agerpress.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat la sânge, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma adunării, un candidat a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate alege o persoană nouă sau poate să ofere o a doua șansă.
Se calculează după votul majorității, votul fiind secret.Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

Votul de încredere

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, trasmite această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea selectării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.