Zelenski pregătește întâlnirea cu Trump oferind beneficii economice pentru SUA

Zelenski pregătește întâlnirea cu Trump oferind beneficii economice pentru SUAVolodimir Zelenski. Sursa foto: x.com

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregăteşte pentru o întâlnire despre care președintele american Donald Trump a spus că ar putea avea loc săptămâna aceasta, insistând asupra dorinței Kievului de a ajunge la un acord care ar aduce beneficii Washingtonului privind resursele naturale ale Ucrainei.

Într-o postare pe platforma X din acest weekend, Zelenski a prezentat Ucraina drept "partener strategic de frunte" al Statelor Unite și a susținut importanța economică și geostrategică a rezervelor de pământuri rare ale țării sale.

Zelenski se pregătește pentru întâlnirea cu Trump

Zelenski subliniază interesul Ucrainei de a-și împărți resursele, după ce Trump a ridicat posibilitatea unui acord cu Kievul pentru ca SUA să continue să înarmeze Ucraina în schimbul accesului la pământurile sale rare.

Președintele ucrainean a evidențiat printre resursele țării care ar putea fi incluse în acest acord "rezervele vaste" de pământuri rare din regiunile Donețk și Zaporijjia, din estul și sudul Ucrainei și parțial ocupate de Rusia.

Zelenski a mai menționat "zăcămintele masive" de minereu feruginos din regiunea Dnipropetrovsk, de care Rusia se apropie din zonele pe care le ocupă în regiunile învecinate, și a spus că Ucraina are "cele mai mari rezerve" de titan și uraniu din Europa.

Președintele ucrainean și-a exprimat încă o dată disponibilitatea de a semna cât mai curând un acord de pace care să ofere garanții de securitate Ucrainei și a avertizat că unele dintre aceste depozite, care sunt importante în unele cazuri pentru fabricarea de rachete, drone și alte tehnologii, ar putea cădea în mâinile Rusiei, dacă Ucraina nu va primi acum sprijinul de care are nevoie.

Interesele de la Casa Albă

Urmând exemplul șefului său, care și-a adaptat discursul la logica pragmatică și interesată a administrației Trump, consilierul biroului prezidențial ucrainean, Mihail Podoliak, subliniase anterior "valoarea strategică a Ucrainei", atât pentru bogăția sa minerală, cât și pentru poziția sa geografică. Într-un mesaj postat pe platforma X, Podoliak a susținut importanța pe care o poate avea teritoriul ucrainean în tranzitul mărfurilor din Asia către Europa.

SUA, Casa Albă

Casa Albă / Sursa foto: Dreamstime.com

"Din acest motiv, invazia rusă, care se îndreaptă spre granițele și piețele europene, are mult sprijin în Est", a spus Podoliak, încercând să conecteze ambițiile rusești asupra Ucrainei cu voința hegemonică a Chinei, care este una dintre principalele preocupări ale politicii externe conturate de noua administrație republicană de la Washington.

Podoliak a adăugat că noua Casă Albă înțelege că rutele comerciale sunt cheie pe harta geopolitică globală. "Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că administrația Trump și-a stabilit obiectivul de a controla rutele prin Groenlanda, Canalul Panama și Pasajul Drake (între Capul Horn și Antarctica)", a scris consilierul prezidențial ucrainean, încercând să câștige favoarea agendei lui Trump.

Cum s-a repliat Kievul

Podoliak și-a încheiat mesajul subliniind munca depusă de Armata Ucrainei în apărarea "celei mai importante rute terestre" pentru comerțul dintre Europa și Asia.

De când Trump a câștigat alegerile în noiembrie anul trecut, Zelenski și ceilalți membri ai administrației sale au adoptat un discurs axat pe avantajele economice, de securitate și geopolitice pe care o Ucraina puternică, ferită de o nouă agresiune militară rusă, le va avea și pentru Statele Unite.

Când SUA au fost guvernate de administrația democrată a fostului președinte Joe Biden, mesajele ucrainene către Washington au pus un accent mai mare pe necesitatea de a apăra legalitatea internațională și valorile democratice comune.

În fața poziției sale dezavantajate pe front, unde pierde zilnic teren în fața forțelor rusești cu mult superioare, Ucraina s-a arătat deschisă să renunțe la recucerirea militară a teritoriilor ocupate de Rusia în schimbul unor garanții reale care să descurajeze Moscova să se întoarcă către vecinul său vestic în viitor.

Kievul încearcă să câștige simpatia lui Trump pentru a-l putea forța pe președintele rus Vladimir Putin să oprească războiul și să semneze un acord acceptabil pentru Ucraina.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / elperiodico.com

Ne puteți urmări și pe Google News