Evenimentul Zilei > International > Xenobofo, anti-avort și populist: blitz-ul lui Skoro asupra votului în Croația
Xenobofo, anti-avort și populist: blitz-ul lui Skoro asupra votului în Croația

Xenobofo, anti-avort și populist: blitz-ul lui Skoro asupra votului în Croația

LA STAMPA (Italia). Conservatorii câștigă alegerile, însă partidul suveranist al fostului cântăreț ultra-naționalist este decisiv pentru guvern.

Ar putea fi un fost cântăreț controversat, icoană a folclorului care a fost reciclat în politică devenind un paladin al dreptei cele mai naționaliste, acul balanţei viitorului guvern din Croația, chiar dacă cu o greutate mai mică decât cea prevăzută. E ceea ce sugerează rezultatele exit-poll-ului anunţate duminică seara la Zagreb, după închiderea urnelor pentru alegerile parlamentare.

Alegeri care, în loc de paritatea prevăzută de sondaje, au devoalat un cadru surprinzător în care predomină conservatorii premierului Andrej Plenkovic (HDZ), care ar putea câștiga 62 de locuri din 151 – multe, dar nu suficiente pentru a guverna singuri – chiar dacă o altă mână de voturi ar putea sosi din partea minorităților și din diasporă. Foarte detaşată în schimb coaliția de centru-stânga (doar 43 de locuri).

Prin urmare, jocurile viitorului guvern ar putea fi decise de noua mișcare patriotică a lui Miroslav Skoro, naționaliştii suveranişti care, conform exit poll-urilor, ar putea câștiga până la 14 locuri, foarte prețioase pentru a forma o nouă majoritate, cu mare probabilitate împreună cu Uniunea Democrată Croată (HDZ).

Dar cine este Miroslav Skoro? Potrivit criticilor este un radical, cu poziții anti-migranți și anti-avort, cu un repertoriu de cântece patriotice dedicate fostului general Ante Gotovina, un „șoim” în timpul războaielor iugoslave, îngăduitor deseori față de ororile comise de regimul Ustaše în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o expresie a unei părţi consistente a electoratului croat, sensibil la sirenele populismului și naționalismului. „Skoro este un populist de dreapta care a adunat în jurul său un grup foarte radical și extrem de xenofob, deloc inofensiv”, explică Tena Prelec, politolog și cercetător la Universitatea din Oxford. Iar Mișcarea sa „ar putea fi acul balanţei care va facilita nașterea noii majorități”.

Cu acest rezultat mai bun decât cel prevăzut pentru HDZ, cresc abilitățile de negociere ale lui Plenkovic, care nu va mai trebui să-i facă prea multe concesii lui Skoro. Poate că nici nu va fi necesară o coaliție formală: „să vedem câți își vor schimba tunica în timpul negocierilor”, sugerează Prelec. Vorbim despre „un adevărat populist, poate nu un radical de dreapta, dar de unul care acceptă radicalismul”, aşa cum sună portretul lui Skoro desenat de politologul Zarko Puhovski, care deja înaintea votului anticipase un scenariu cu Plenkovic gata să ia legătura cu „fiecare membru ales din lista lui Skoro, pentru a-i convinge să susțină viitoare majoritate ,„trădându-și” liderul. Lider care, potrivit lui Puhovski, „vrea să joace un rol politic fără să aibă abilitățile necesare, ceea ce înseamnă că altcineva o va face pentru el”, cu zvonuri care vorbesc despre „interesele rusești” care s-ar afla în spatele fostului cântăreț.

Cu toate acestea, există și o altă Croație, foarte diferită de cea a lui Skoro. E vorba de Croaţia lui Mozemo, stânga ecologică modernă, catalogata drept primul partid din Zagreb şi care este reprezentată de opt deputați într-un parlament dominat de conservatori.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: