Facebook a lansat o versiune beta pentru aplicația WhatsApp, care poate fi folosită în mod independent și pe alte patru dispozitive, iar nu doar pe telefon.

În prezent, aplicația WhatsApp poate fi accesată, în paralele de pe mai multe dispozitive, însă aceasta depinde de telefon. Toate informațiile trec prin filtrul telefonului mobil, acesta fiind singurul care deține cheia decriptării mesajelor transmise prin această aplicație.

Din acest motiv, dezvoltatorii aplicației au considerat că dependența de telefonul mobil reprezintă un mare inconvenient pentru utilizatori. Aceștia trebuie să se autentifice prin intermediul smartphone-ului înainte să inițieze sesiuni de lucru e de pe alte dispozitive. Or, dacă se descarcă bateria telefonului, s-au terminat şi sesiunile de pe celelalte dispozitive.

Servicul deţinut de Facebook a promis de mai multă vreme că va funcţiona independent pe mai multe dispozitive. Abia acum a fost făcut un prim pas în această direcție, după ce a fost lansată o primă versiune beta a aplicației.

Ce va face noua variantă de WhatsApp

Această variantă va permite conectarea, la același cont a altor patru dispozitive, în afara telefoanelor mobile. Practic, lansarea aplicației se va putea face nu doar de pe un telefon mobil ci și de pe laptopuri, tablete ori desktop-uri.

Oficialii WhatsApp au explicat şi de ce durează atât de mult dezvoltarea suportului multi-device. Totul este legat de criptare. Inginerii companiei au fost nevoiţi să găsească şi să implementeze o soluţie prin care să păstreze nivelul de securitate oferit de criptare.

Or, de la o singură cheie de criptare, se trece la folosirea câte unei chei de criptare pe fiecare din dispozitivele conectate la un cont. Cu aceeaşi ocazie, vor fi criptate inclusiv apelurile audio şi video.

Lansarea oficială mai așteaptă

În stadiul actual, WhatsApp permite doar accesul unui număr limitat de utilizatori la noua versiune beta. Abia după ce vor identifica și rezolva eventualele probleme tehnice pe care le implică dezvoltarea aplicației, WhatsApp va fi disponibil, în această variantă, pentru un număr mai mare de utilizatori.

Până în rpezent, nu a fost stabilită o dată oficială de lansare a suportului multi-device. În cel mai bun caz, aceasta se află la mai multe luni distanţă.