Evenimentul Zilei > International > Candidatul dreptei europene se bate cu dreapta. Weber, declarații despre „câțiva ciudați de dreapta”
Candidatul dreptei europene se bate cu dreapta. Weber, declarații despre „câțiva ciudați de dreapta”

Candidatul dreptei europene se bate cu dreapta. Weber, declarații despre „câțiva ciudați de dreapta”

Liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat că doar „câțiva ciudați de dreapta” ar pune sub semnul întrebării importanța combaterii schimbărilor climatice.

În timpul unei dezbateri televizate marți serara cu candidații socialiștilor și democraților, Frans Timmermans, Weber a spus că, în afară de „câțiva ciudați de dreapta, fiecare dintre noi știe că tema schimbărilor climatice este existențială pentru noi”, cerându-și scuze doar câteva secunde mai târziu, potrivit Politico.

„În calitate de europeni, nu putem salva singuri climatul”, a declarat Weber, solicitând UE să colaborere cu alte state pe această temă, inclusiv cu SUA și China.

„Următorul președinte al Comisiei trebuie să fie responsabil pentru protecția climei”; a spus olandezul Timmermans, care a vorbit în limba germană.

Timmermans a acuzat, de asemenea, PPE-ul lui Weber de a fi „un dinozaru când vine vorba de aceste probleme”. El a susținut că, în trecut, majoritatea lucrărilor privind politicile climatice și protecția mediului au provenit din „stânga, verzii și noi”.

Timmermans l-a lăudat pe cancelarul german Angela Merkel pentru acțiunile sale în timpul crizei pentru refugiați din 2015, spunînd că „a salvat Europa cu omenia ei”.

Cei doi contra-candidați au discutat, de asemenea, despre planurile lor viitoare pentru Comisia Europarlamentară dacă vor deveni președinți. „Visul meu este să putem, în viitor, să alegem direct un președinte al Comisiei în Europa”, a declarat Timmermans.

„Comisia mea va fi formată în proporție de 50% din femei”, a declarat și Weber.