Washingtonul reafirmă angajamentul față de România: Nevoile de securitate sunt acoperite
- Mădălina Sfrijan
- 13 mai 2025, 21:50

Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO, a dat asigurări că Statele Unite nu intenţionează să se retragă din Europa. Făcând referire la flancul estic, el a evidenţiat importanța strategică a regiunii Mării Negre, mai ales în contextul conflictului din Ucraina.
Ambasadorul SUA la NATO, despre securitatea în zona Mării Negre
Whitaker a menţionat că poartă discuţii constante cu partenerii NATO, inclusiv cu ambasadorul României, pentru a asigura că nevoile de securitate din zonă sunt acoperite atât de Alianţă, cât şi prin sprijinul strategic oferit de SUA.
„Am avut o mulţime de discuţii în Consiliul Nord-Atlantic cu aliaţii noştri, în special am vorbit cu ambasadorii din regiunea Mării Negre, Turcia, România, Bulgaria, pentru că înţelegem importanţa strategică esenţială a Mării Negre mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Matthew Whitaker.
Whitaker, despre situația Ucrainei
„Am menţionat abordarea 360 de grade pe care NATO o are în legătură cu toate regiunile. Putem spune în legătură cu Ucraina că aşa cum nu poţi avea un copil preferat într-o familie, tot aşa nu poţi avea o regiune preferată în cadul NATO şi, prin urmare, trebuie să fim foarte atenţi, vorbim despre provocări şi ameninţări strategice cu care ne confruntăm”, a adăugat ambasadorul.
Matthew Whitaker, care și-a preluat mandatul de ambasador al SUA la NATO la începutul lunii trecute, a subliniat că Statele Unite sunt pe deplin conștiente de rolul strategic al Mării Negre în contextul războiului din Ucraina. El a afirmat că Washingtonul se asigură că nevoile aliaților din regiune sunt acoperite atât prin intermediul NATO, cât și prin sprijinul strategic direct oferit de SUA.
„Suntem pe deplin conştienţi de importanţa unei Mări Negre puternice în contextul războiului din Ucraina şi ne asigurăm că nevoile aliaţilor noştri sunt satisfăcute atât de alianţă, cât şi de SUA care le furnizează ajutor strategic”, a mai spus el.

Matthew Whitaker. Sursa foto: Wikipedia
Ambasadorul SUA la NATO: Le cerem aliaţilor noştri din Europa să fie parteneri egali
Întrebat despre o posibilă retragere a forțelor americane din Europa, ambasadorul Matthew Whitaker a precizat că SUA își evaluează constant poziția militară, însă a reafirmat angajamentul Washingtonului față de continent.
„Așa cum au subliniat și secretarii Marco Rubio și Pete Hegseth, Statele Unite nu se retrag din Europa. Avem discuţii în desfăşurare cu aliaţii noştri ca să ne asigurăm că nu sunt goluri de securitate, în timp ce noi trebuie să abordăm toate ameninţările de securitate la adresa Statelor Unite, în întreaga ţară. Dar cu toţii navigăm în aceeaşi direcţie şi le cerem aliaţilor noştri din Europa să fie mai capacitaţi şi să fie parteneri egali”, a mai spus el.
Diplomatul a subliniat că Donald Trump a transmis un mesaj clar: toți aliații europeni, alături de Canada, trebuie să își echilibreze contribuțiile la cheltuielile de apărare.
„Dar în acelaşi timp, unul dintre lucrurile pe care vreau să le accentuez este că trebuie să fie capacităţi bazate pe ţinte concrete şi trebuie să se întâmple în deplină consultare cu toţi aliaţii. Toţi trebuie să cădem de acord ce facem şi cine face ca să ne asigurăm că putem continua cu toţii împreună în cea mai măreaţă alianţă creată vreodată” - a afirmat reprezentantul SUA la NATO.
Precizări despre următorul summit al Alianței
El a explicat că viitorul summit organizat de Alianța Tratatului Atlanticului de Nord, programat pentru luna iunie la Haga, va avea ca teme principale investițiile în apărare și consolidarea industriei de apărare.
„Vom vorbi despre ameninţările de securitate din perspectiva a 360 de grade. Preşedintele Donald Trump le va vorbi aliaţilor şi partenerilor despre importanţa angajamentului de a investi în apărare”, a spus Whitaker.
Ce vrea Trump
Trump solicită ca statele aliate să aloce 5% din PIB pentru apărare și să încheie contracte cu SUA.
„Mâine (miercuri - n.r.) începe reuniunea informală a miniştrilor de externe din NATO în Antalya, Turcia. Ne aşteptăm la o discuţie robustă între cei 32 de aliaţi şi ştiu că secretarul Rubio aşteaptă cu nerăbdare să ia legătura din nou cu omologii săi. Dar această reuniune ministerială va fi diferită. Aţi auzit cu toţii apelul preşedintelui şi al vicepreşedintelui pentru ca membrii NATO să adopte un nou plan de investiţii în apărare de 5% din PIB”, a afirmat el.
Diplomatul a vorbit și despre așteptările pe care le au americanii.
„Şi aşteptăm cu nerăbdare să obţinem mai multe detalii săptămâna aceasta despre modul în care aliaţii intenţionează să facă acest lucru posibil. 5% nu este doar un număr. Este o necesitate pentru securitatea noastră. Alianţa se confruntă cu ameninţări semnificative, după cum ştiţi cu toţii, şi trebuie să fim pregătiţi să le facem faţă. Acest nivel de investiţii este necesar pentru a ne asigura că aliaţii au capacităţile necesare pentru a descuraja şi apăra alianţa şi pentru a contribui la apărarea noastră colectivă”, a precizat Whitaker.
Apărarea, aspect esențial
Reprezentantul SUA la NATO a afirmat că Statele Unite își sporesc capacitatea de producție în domeniul apărării și încurajează aliații să procedeze la fel.
„Banii singuri nu ne vor oferi securitatea de care avem nevoie, Fără o industrie a apărării capabilă să producă ceea ce armatele noastre au nevoie pentru a ne menţine în siguranţă, aceşti bani nu înseamnă nimic şi vor fi cheltuiţi pe lucruri inutile, precum inflaţia. În Statele Unite, creştem producţia de apărare şi ne încurajăm aliaţii şi partenerii să facă acelaşi lucru”, a arătat el.
De asemenea, el a subliniat că nivelul de 5% din PIB alocat apărării este o cerință strictă și nu o valoare orientativă.
„Excluderea industriilor din afara UE din iniţiativele UE în domeniul apărării ar submina interoperabilitatea NATO, ar încetini reînarmarea Europei, ar creşte costurile şi ar înăbuşi inovarea. (…) Acest plan de investiţii de 5% va consolida capacitatea NATO de descurajare şi apărare împotriva oricărei ameninţări, fie că este vorba de ameninţări convenţionale, nucleare sau chiar hibride”, a spus Whitaker.