Evenimentul Zilei > International > Washingtonul denunţă „escaladarea” din partea Moscovei în Marea Neagră
Washingtonul denunţă „escaladarea” din partea Moscovei în Marea Neagră

Washingtonul denunţă „escaladarea” din partea Moscovei în Marea Neagră

LA LIBRE BELGIQUE . Statele Unite au denunţat luni "escaladarea fără provocare" pe care o reprezintă decizia rusească de a limita navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Crimeii, a arătat purtătorul de cuvânt al departamentului de stat într-un comunicat.

– „Acest lucru reprezintă o nouă escaladare fără provocare în campania dusă actualmente de Moscova, care urmăreşte să slăbească şi să destabilizeze Ucraina”, a arătat Ned Price, subliniind „profunda îngrijorare” a Washingtonului în situaţia în care trupe ruseşti importante au fost poziţionate la frontiera cu Ucraina.

Rusia a anunţat vineri că „suspendă” timp de şase luni, din 24 aprilie până pe 31 octombrie, „trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei Ruse pentru navele militare şi alte nave de stat”.

Această suspendare se referă la trei zone, dintre care una în largul peninsulei Kerci, în apropiere de strâmtoarea cu acelaşi nume, care leagă marea Neagră de marea de Azov şi care este de o importanţă crucială pentru exportul de cereale sau de oţel produse în Ucraina.

Tensiunile ruso-ucrainene merg crescendo de mai multe săptămâni, Ucraina acuzând Moscova că ar căuta un casus belli pentru a o invada şi Rusia acuzând Kievul că pregăteşte o ofensivă contra separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Statele Unite „cer Rusiei să înceteze să hărţuiască navele în regiune şi să reducă numărul trupelor de-a lungul frontierei cu Ucraina” a spus purtătorul de cuvânt al departamentului de stat.

Ţările membre ale NATO şi-au exprimat deja vineri „îngrijorarea” legată de manevrele maritime ale Moscovei şi a cerut Rusiei să garanteze „liberul acces” în porturile ucrainene din marea de Azov.

Desfăşurarea militară rusească la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, a estimat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, calificând-o drept „foarte îngrijorătoare”.

În vreme ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a vorbit despre cifra de 150.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană înainte ca serviciile sale s-o corecteze fără nicio explicaţie la 100.000, purtătorul de cuvânt al ministrului american al apărării, John Kirby, s-a abţinut să dea o cifră.

„Este desfăşurarea ce mai mare de la cea din 2014, care a urmat încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat dl Kirby într-o conferinţă de presă. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/ukraine-washington-denonce-l-escalade-de-moscou-en-mer-noire-607e61959978e27be014372e