Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea se schimbă radical. România lovită, de zilele viitoare, de un val de aer polar
Vremea se schimbă radical. România lovită, de zilele viitoare, de un val de aer polar

Vremea se schimbă radical. România lovită, de zilele viitoare, de un val de aer polar

Meteorologii vin cu vești proaste pentru ultima lună de toamnă. De la sfârșitul săptămânii vremea se strică în toată țara. Astfel, din data de 5 noiembrie, un val de aer polar lovește România. 

În primele zile din noiembrie va fi o vreme caldă în sudul României, în timp ce în zonele înalte sunt aşteptate ninsori.

„Primele zile din noiembrie vom avea temperaturi peste mediile multianuale, cu temperaturi chair şi de 22 de grade în sudul României. În a doua săptămână de noiembrie este aşteptat un nou val de frig, fiind posibile minime sub 0 grade în centrul ţării şi posibil chiar ninsori în zonele de munte mai joase”, a declarat meteorologul Elena Mateescu, la România TV.

Valul de frig pune stăpânire pe țară

Luna noiembrie începe cu ploi şi vânt puternic şi cu ninsori în zonele înalte de munte, dar şi temporar cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. În a doua săptămână de noiembrie este aşteptat, însă, un nou val de frig.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), marţi, 2 noiembrie, în ţară, vremea va fi în general închisă. Pe parcursul zilei va ploua pe arii relativ exinse în jumătatea de sud-vest a ţării şi pe arii restrânse în rest, iar noaptea local vor fi ploi slabe sau burniţă, cu o probabilitate mai mare în est. La altitudini de peste 2000 m, îndeosebi în masivele nordice, se pot semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, iar temporar şi cu viteze mai mici şi în Banat, Moldova şi Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 şi 17 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 2 şi 10 grade. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă.

Miercuri, 3 noiembrie, vremea se va încălzi în cea mai mare parte a ţării, devenind caldă pentru începutul lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului, unde spre seară şi noaptea, pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în Banat, sudul Crişanei şi la munte, cu viteze mai mari în a doua parte a intervalului, temporar cu peste 50…55 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali, rafalele vor depăşi 70…80 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 şi 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 5 şi 13 grade. Se va semnala ceaţă, posibil asociată cu burniţă, în primele ore ale zilei local în Oltenia şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, iar noaptea îndeosebi în estul şi sudul ţării.

Şi în Capitală se anunţă vreme plăcută. Cerul va fi variabil, dar mai ales dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă sau nebulozitate stratiformă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 8…9 grade.