Vremea se schimbă radical. Pericol de inundații în nouă județe

Vremea se schimbă radical. Pericol de inundații în nouă județe Sursa foto: Arhiva EvZ

Nouă județe se află sub Cod galben de viituri până sâmbătă la prânz. Hidrologii anunță că sunt așteptate inundații. Vremea se răcește considerabil în acest sfârșit de săptămână, iar la munte sunt așteptate chiar ninsori.

Hidrologii au emis o avertizare Cod Galben de viituri, valabilă până sâmbătă la ora 12.00. Sunt vizate nouă județe în care sunt așteptate inundații.

„Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Someşul Mare, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Desnăţui, Dunăre - afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Bistriţa (afluent al Siretului), cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție“ se arată în avertizarea hidrogologilor, potrivit Mediafax.

Nouă județe afectate

Sub Cod Galben  de inundații sunt râuri din județele Bistriţa Năsăud, Timiş, Arad, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Suceava, Neamţ şi Harghita.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul vineri ora 18.00 – sâmbătă ora 9.00 pe unele râuri mici din judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi.

Vremea se răcește

Și ANM a emis o atenționare de cod galben valabilă în aproape toată țara. Instabilitatea atmosferică se va manifesta în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte.

Vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Toamna își intră în drepturi, motiv pentru care temperaturile vor scădea considerabil. Vremea  va deveni deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător se vor semnala precipitații mixte.

Duminică, 18 septembrie, sunt așteptate intensificări puternice ale vântului. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.