Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea o ia razna până vineri. Zonele lovite de grindină și vijelii
Vremea o ia razna până vineri. Zonele lovite de grindină și vijelii

Vremea o ia razna până vineri. Zonele lovite de grindină și vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul întregii zile, în 27 de judeţe, precum şi o informare de vreme rea ce vizează majoritatea regiunilor până vineri dimineaţa.

Conform prognozei de specialitate, miercuri, între orele 10.00 – 23.00, pe parcursul Codului galben, la munte, în Maramureş, Transilvania, Crişana, Banat şi local în Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină.

În intervale de scurte de timp, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 50 l/mp. Fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mici.

Judeţele afectate de avertizarea Cod galben sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Pe de altă parte, în intervalul 22 iulie, ora 23.00 – 24 iulie, ora 10.00, va fi în vigoare o informare de instabilitate atmosferică, în cea mai mare parte a teritoriului.

 

Astfel, în regiunile centrale, apoi şi în sud-vest, la deal şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, pe arii restrânse, 30 – 35 l/mp.

ANM precizează că, până la sfârşitul acestei săptămâni, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a ţării, la deal şi la munte.

Vremea în următoarele patru săptămâni

Meterrologii anunță că, în această perioadă, valorile termice se vor situa ușor sub cele specifice acestei perioade în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și nordvestice. Excepție va face sud-estul teritoriului, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 20.07.2020 – 27.07.2020

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile extracarpatice, iar în cele centrale, sud-vestice și local la munte, va fi excedentar. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele nromale pentru această perioadă.

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, posibil ușor mai coborâte, local, în regiunile intracarpatice, dar și ușor mai ridicate în sud-est.

Săptămâna 27.07.2020 – 03.08.2020

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a țării, iar în restul teritoriului vor fi deficitare, mai ales în regiunile sud-vestice.

Săptămâna 03.08.2020 – 10.08.2020

Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-vest, dar și ușor mai ridicate în sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile centrale și nord-vestice, dar și ușor deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 10.08.2020 – 17.08.2020

Valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni local în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: