Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea intră într-un proces de încălzire. Sfârșitul de an ne oferă însă surprize
Vremea intră într-un proces de încălzire. Sfârșitul de an ne oferă însă surprize

Vremea intră într-un proces de încălzire. Sfârșitul de an ne oferă însă surprize

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță pentru miercuri o tendință de încălzire valabilă pentru întreg finalul de an, temperaturile fiind mai ridicate decât normalul perioadei. Cu toate acestea nu scăpăm, în unele zone, de vânt și ploi izolate.

Astfel, meteorologii anunță averse sub formă de ploaie, în special în zonele de vest și nord – vest ale teritoriului. Pe parcursul zilei de miercuri, se anunță intensificări ale vântului în majoritatea teritoriului, cu viteze de 40 – 45 km/h, excepție făcând zonele montante, unde viteza va atinge până la 100-130 km/h, pe creste.

Pe fondul pătrunderii în țara noastră a undei mase de aer cald, vremea se menține caldă, temperaturile fiind ridicate pentru această perioadă a anului. Maximele se vor încadra între 7 și 16 grade, iar minimele vor fi cuprinse între 0 și 9 grade Celsius.

În Banat, Crișana și Maramureș
Vreme se menține caldă pentru acest moment al anului, media temperaturilor maxime diurne va fi de 9 – 12 grade, iar a minimelor de 5 – 7 grade Celsius. Vor fi ploi, temporar mai însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de azi, când și în data de mâine, 31 decembrie.

 În Transilvania
Valorile termice vor fi cu mult mai ridicate, cu o medie regională a maximelor de 4 – 8 grade şi a minimelor de -4 și 0 grade. Vor fi ploi în general slabe şi cu caracter local şi temporar.

În Moldova
Comparativ cu regimul termic caracteristic acestei regiuni în această perioadă a anului, valorile ce se vor înregistra în Moldova vor caracteriza o vreme deosebit de caldă. Până la data de 3 ianuarie, meteorologii ANM anunță temperaturi ridicate, cu maxime cuprinse între 7 – 12 grade şi ale minimelor de 0 – 5 grade Celsius.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, ploi locale, slabe cantitativ.

În Dobrogea
În perioada 28-30 decembrie, media temperaturilor maxime va fi de 13 – 16 grade, iar a minimelor de 6 – 9 grade. În celelalte zile, la amiază vor fi 9 – 12 grade şi noaptea 4 – 7 grade Celsius.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar, ploi slabe, cu caracter local urmând a fi în jurul datei de 31 decembrie.

În Muntenia și Oltenia
Meteorologii atrag atenția că vremea va fi mult mai caldă față de normalul perioadei pentru prima lună din iarnă.. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 6 – 13 grade, iar a minimelor de 0 – 6 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, averse de ploaie urmând a se semnala local. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 4-10 ianuarie.

Prognoza meteo pentru București

În Capitală meteorologii anunță vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile maxime vor fi de 12 – 14 grade, în timp ce valorile minime se vor încadra în intervalul 3 până la 5 grade Celsius.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. În prima parte a zilei se vor semnala condiții de ceață.

Prognoza meteo la munte

La munte se vor semnala precipitații mixte, care local vor fi însemnate. Acestea vor fi în general moderate cantitativ în cea mai mare parte a zonei montane, dar cu precădere în masivele vestice. Vântul va avea intensificări în special pe creste și mai ales în Carpații Meridionali, unde rafalele vor depăși 100 – 130 km/h, spulberând zăpadă depusă anterior. Se vor înregistra, în medie, maxime de 1 – 8 grade şi minime de -4 – 4 grade Celsius.