Anul 2019 a fost, în cifre, al doilea cel mai călduros an din istorie, după 2016. De fapt, temperaturile medii globale din ultimii cinci ani (2015 – 2019), dar şi din ultima decadă (2010-2019) au fost cele mai mari înregistrate vreodată.

Mai exact, din 1980 încoace, fiecare deceniu a fost mai cald decât precedentul, au transmis oficialii Națiunilor Unite într-un comunicat.

”Anul 2020 a început de unde a plecat 2019 – cu condiţii meteorologice cu impact ridicat şi evenimente legate de climă. (…) Din păcate, trebuie să ne aşteptăm la condiţii de vreme extremă pe tot parcursul anului 2020 şi în deceniile următoare, alimentate de nivelurile record ale gazelor cu efect de seră care reţin căldura în atmosferă”, a declarat şeful OMM, Petteri Taalas. Având în vedere emisiile de dioxid de carbon, ne îndreptăm către o creștere a temperaturii cu trei până la cinci grade Celsius până la sfârșitul secolului, a mai spus oficialul.

În acest context, oamenii de știință atrag atenția că e necesar să se ia măsuri concrete pentru a contracara tendinţa de încălzire.

Sursa: NDTV.com