Potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie, miercuri, 1 iulie, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării. Astfel, până la orele 18.00, va fi în vigoare o informare meteo de caniculă în sud, sud-est și vest, când în zonele de câmpie, disconfortul termic va fi unul accentuat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 grade Celsius în depresiuni și 36 grade Celsius. Temperaturile mari vor fi valabile pentru regiunile sudice ale României.

În general, vremea se anunță una călduroasă în majoritatea regiunilor țării, local caniculară în regiunile sudice. De asemenea, disconfortul termic se va menține foarte accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi, local, în Lunca Dunării, dar și în Câmpia Română.

Prognoza meteo mai arată că cerul va fi variabil și doar izolat, în a doua parte a zilei și la începutul nopții, mai ales în zonele de munte, se vor semnala ploi însoțite de dese descărcări electrice.

 


„Trebuie să ne obişnuim cu aceste extreme climatice. Începând din 2000 şi până în prezent, sunt din ce în ce mai evidente. O altă evidență este reprezentată de numărul de avertizări emis de ANM în luna iunie.

Mă refer la avertizările de tip nowcasting de tip Cod Roşu, în număr de 81 de astfel de tipuri de avertizări de vreme severă imediată, depăşind recordul înregistrat în 2019 – 79 pe întreg anul.

Numai într-o lună am emis mai multe avertizări decât într-un an întreg, ceea ce pune în evidenţă frecvenţa şi intensitatea acestor tipuri de fenomene”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.