Pentru  momentul în care oamenii vor ajunge din nou pe Lună și când vor porni, mai departe, spre Marte, trebuie să fie pregătiţi pentru petrecerea unor perioade lungi de timp în spaţiu. Perioade de ordinul lunilor.

Cel mai ambiţios obiectiv al Agenţiei spaţiale americane este trimiterea unui prim echipaj uman pe Marte. O astfel de călătorie va dura 8 luni. Astfel de misiuni ridică provocări majore, atât de ordin fizic cât şi psihic pentru astronauţi, care nu trebuie doar să supravieţuiască ci şi să desfăşoare experimente ştiinţifice importante.

NASA şi de Agenţia spaţială rusă Roskosmos derulează un experiment care continuă un studiu desfăşurat în condiţii de izolare timp de 4 luni în 2019. Acum, un echipaj va rămâne izolat timp de 8 luni într-un laborator al Institutului rus pentru cercetări biomedicale, aflat la Moscova. Laboratorul a mai fost folosit şi în 2011 pentru două simulări ale unor misiuni spre Marte, denumite Mars500, când echipajele au petrecut 520 de zile şi respectiv 105 zile în izolare.

De data aceasta, participanţii vor trebui să rămână timp de 8 luni în izolare. Habitatul, arată oficialii NASA, are ”aspecte de mediu similare celor cu care specialiştii se aşteaptă să se confrunte astronauţii în viitoarele misiuni spre Marte”. Cei selectaţi îşi vor timpul lucrând la o serie de experimente ştiinţifice. În tot acest timp ei vor fi studiați și analizați încontinuu de cercetătorii de la NASA care și-au propus să înţeleagă cât mai bine efectele psihologice şi fiziologice ale izolării.

Pentru acest experiment, NASA caută cetăţeni americani ”puternic motivaţi”, cu vârsta între 30 şi 55 de ani. De preferat, aceștia ar trebui să vorbească engleza şi rusa şi să aibă cel puţin un master, dacă nu un doctorat în domeniul ştiinţelor ori să fie absolvenţi de medicină sau să aibă pregătire militară.

Sursa: Agerpres.ro

Sursa foto: www.space.com