Evenimentul Zilei > Actualitate > Vot în comunele primarilor penali: „Vrem mai puțină corupție”
Vot în comunele primarilor penali: „Vrem mai puțină corupție”

Vot în comunele primarilor penali: „Vrem mai puțină corupție”

În comunele din jurul Capitalei, românii au votat și cu mintea, și cu inima, și cuprinși de nevoi. În Jilava, Vidra și Vărăști, localități în care primarii au probleme cu legea, alegătorii cer de la viitorul președinte să facă ceva ca „să fi e mai puțină corupție în țara asta”

Într-o incursiune în lumea alegătorului de prezidențiale, am trecut prin comunele Jilava, Vidra, Vărăști și 1 Decembrie, din județul Ilfov. „Cetățenii cu drept de vot”, cum li se mai mai spune alegătorilor care decid, în comunitatea lor, președintele României, păreau mult mai relaxați față de alegerile locale, din 2012.

E drept, în trei din cele patru comune, primarii au serioase probleme cu legea. În Jilava, edilul Adrian Mladin se află sub control judiciar, așteptând sentința finală, după ce a fost condamnat la șapte ani de închisoare, alături de fostul edil din Snagov, Apostol Muşat, a în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie.

Edilul din Vidra, Florin Niculae, este la închisoare, fiind condamnat, pe 29 august, anul acesta, la patru ani de închisoare pentru luare de mită. Despre cel din Vărăști, Vasile Preda, „Evenimentuil zilei” a scris că a fost condamnat cu suspendare pentru corupție, în cazul deputatului Dan Păsat, dar a și fost „săltat” de DIICOT într-un dosar privitor la retrocedări ilegale de terenuri.

Primul popas al incursiunii noastre jurnalistice l-am făcut în comuna Jilava. În curtea primăriei, Anișoara Constantin, de 34 de ani, tocmai își scotea un buletin nou, profitând de faptul că Evidența Populației funcționa în ziua alegerilor: „Vreau ca cine o fi președinte să se gândească și la noi. Să facă ce n-au făcut ăialalți până acum”.

În curtea secției de votare, din curtea fostului CAP, Grigore Stelian, de 80 de ani, spunea că a venit să voteze, pentru sănătate și liniștea poporului”. Puțin „afumat”, Dumitru Florea, de 60 de ani, spune că ar vrea ca viitorul președinte „să fie bun și să ieftinească mâncarea”. În Vidra, Ion Oprea, de 62 de ani, arată că președintele „trebuie să aibă capul cu el” iar Florentina Olteanu (50 de ani) zice că trebuie să se gândească la subvențiile pentru țărani. În Vărăști, Viorica Călin, (64 de ani), completează că președintele „ar trebui să-i dea mai multă minte primarului care n-a asfaltat drumurile de ani de zile” și că trebuie să se întoarcă cu fața spre Dumnezeu.

Vicele din Jilava:„Edilul așteaptă amnistia”

În curtea fostului CAP al comunei Jilava, acolo unde se afla una dintre secțiile de votare, l-am întâlnit pe viceprimarul Pantelie Sfia (foto). La cei 66 de ani ai săi, el ține locul edilului Adrian Mladin, condamnat pentru corupție. A votat împreună cu consoarta sa. „E liniște acum. Îmi doresc ca viitorul primar să țină cont de problemele comunității din Jilava. Să meargă traba”, spune, filozofic, vicele. Despre edilul Mladin, zice că acesta „așteaptă ultima înfățișare”. „Ce mai, domnule, așteaptă amnistia”, a mărturisit viceprimarul.

„Votez pentru schimbare”

Printre „cetățenii cu drept de vot” din comuna Jilava, nu puțini erau cei care aveau o opinie clară „împotriva candidaților de stânga”. Este cazul lui Liviu Mărchidan (foto), care a venit la vot împreună cu fiul său, un băiețel de vreo șase ani. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, ne-a spus că este profesor și a intrat, hotărât, în secția de votare. La rândul lui, Mihai Vlad, de 58 de ani, spunea: „Votez pentru schimbare. Vreau ca președintele să nu fie ca niciunul dintre cei care au fost înainte”. La rândul lui, Gheorghe Munciu, de 66 de ani, susține că „avem candidați buni, dar care nu au partide în spate”. Nea Gicu, un pensionar de 68 de ani, explică, mai hâtru: „Poate vin nemții. Or face ei ceva dacă noi nu suntem în stare”.

Un simplu alegător: „Viitorul președinte trebuie să întărească Justiția”

Pe drumul spre celebrul sat Sintești, din comuna Vidra, i-am întâlnit, la sfat, pe marginea drumului, pe Constantina Zamfir, de 75 de ani, Florentina Olteanu, de 50 de ani, și pe „Nea Nicu” Ciocârlan, de 75 de ani. Toți spuneau că au votat și dezbăteau asupra viitorului, cu un nou președinte „la căpătâiul României”. „Să facă mai mult pentru țărani. Uitațivă la dezbateri. Niciunul dintre cei 14 candidați nu a discutat despre nevoile agricultorilor”, ne-a spus Constantina. Li s-a alăturat și Ion Oprea, de 62 de ani. Mergea, cu bicicleta, spre secția de votare. „Trebuie o schimbare în agricultură. Să nu se dea subvenții numai la șmecheri”, susține el.

Dincolo de „molument”

Șoseaua care străbate Sinteștiul era pustie. O femeie cu fustă tradițională a romilor stătea pe bancheta unui Mercedes. Nu voia să vorbească despre vot, dar ne-a indicat secția „dincolo de molument (monument – n.r.)”. În fața primăriei din Vidra, un grup de tineri râdeau când i-am întrebat de primar:„Veniți peste vreo patru ani, când l-o elibera”. Vicele, Florea Biloboc, spunea că vrea mai mult interes pentru tineret. Lângă el, Gheorghe Ene, de 47 de ani, spune: „Să se mai termine cu corupția. Nu vedeți ce li se întâmplă producătorilor în piețe”.

Corupția era și subiectul preferat al lui Eugen Vizitiu, de 41 de ani, din comuna 1 Decembrie: „Viitorul președinte trebuie să întărească Justiția. Dacă Justiția funcționează, lucrurile vor merge pe un drum bun”.

 

 

REZULTATE TURUL 1 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 1 alegeri prezidențiale 2014

Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 1 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 1 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 1 și 2 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real  rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cel mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.