Totodată, împotriva lui Voronin au votat trei persoane, iar doi delegaţi s-au abţinut.

În raportul său de activitate, Vladimir Voronin a menţionat că în ultimii patru ani PCRM a avut de suportat mai multe lovituri, cea mai mare constituind-o părăsirea fracţiunii parlamentare şi a rîndurilor partidului de către cei 14 deputaţi comunişti, şase dintre care erau membri ai comitetului executiv.

Totuşi, a subliniat Vladimir Voronin, "PCRM şi în opoziţie este principala forţă care apără interesele poporului”.

Liderul comuniştilor a criticat dur coaliţia de guvernare, menţionînd că „în cei şapte ani, de cînd partidele proeuropene se află la putere, viaţa populaţiei s-a înrăutăţit cu mult, s-a furat miliardul, iar R. Moldova a devenit un stat captiv”. De asemenea, el şi-a reiterat poziţia faţă de alegerile prezidenţiale recente, considerîndu-le nelegitime şi neconstituţionale. În context, el a constatat că preşedintele ales nu are drepturi şi împuterniciri şi încercările lui de a schimba situaţia în ţară vor fi zadarnice.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin a declarat că PCRM nu recunoaşte aceste alegeri şi nu va colabora cu un preşedinte ales cu încălcarea Constituţiei. El s-a arătat convins că situaţia în ţară se va schimba numai prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Cel de-al VIII-lea Congres al PCRM a ales şi organele de conducere ale formaţiunii. Tot aici, a avut loc prima plenară a Comitetului Central al PCRM. Congresul a mai făcut, de asemenea, unele modificări în statutul partidului, potrivit moldpres.md.