Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Efectul gramofonul, interşanjabilii şi orfanii politic
Efectul gramofonul, interşanjabilii şi orfanii politic

Efectul gramofonul, interşanjabilii şi orfanii politic

Spre deosebire de efectul fluturelui care presupune o acumulare de evenimente până la un rezultat final, efectul gramofonul are ceva în comun cu un castel de cărţi. E îndeajuns să tragi o singură carte şi întregul edificiu se destramă. Gramofonul a picat atunci când trebuia. Nici mai devreme nici mai târziu. Din cutia lui se aude, fals, cântecul de sirenă al partiduleţelor care îşi pot lua adio de la procentele care le-ar fi adus în liga marilor actori politici. Pre limba lor vor sfârşi.

Efectul gramofonul este însă replicat în mai toate partidele, e un fel de amprentă personală a politicii româneşti. Se pleacă în forţă la luptă, se promite curăţenia morală, meritocraţia, se declară război năravurilor vechi, obiceiurilor politice care au năruit politica românească şi au deturnat-o de la menirea ei, aceea de a lupta pentru binele comun. Şi atunci când se adună o masă critică de idioţi utili, când ţi-e lumea mai dragă apare efectul gramofonul. Invariabil. Muzica lui falsă ne zgârie urechile. Vălul cade. Piesa care se cântă poartă denumiri diferite, dar parcă e aceeaşi muzică, fie că ne referim la elucubraţiile unuia ca politicianul local FC, Paler pre numele lui de glorie locală, cel care ne-a adus aminte de Sofocle într-un mod inedit şi nuanţat clinic, fie că poartă numele Anton, preluat de PMP, cunoscut sub numele de scenă Ăla cu supermarketurile închise duminica, traseistul de serviciu. Nici alte partide nu sunt ocolite de momentele lor de ridicol, de prostituţie politică devoalată public.
Efectul gramofonul aduce cu el dezvrăjirea simpatizanţilor, a potenţialilor alegători, a nehotărâţilor care erau cu un pas aproape de adeziune, a restanţierilor la vot care îşi spun: aha, aşa deci!, şi voi sunteţi tot ca ăia!
Efectul gramofonul e ca un punct de inflexiune din care se schimbă totul pentru un anumit partid în relaţie cu propriul sau potenţialul electorat. Momentul poate fi brusc sau in slow motion, ca o partitură care presupune o dificultate sporită de interpretare, de virtuozitate, dar al cărei început este lejer. Pe măsura ce se consumă cadenţele solistice, discrete la început, presupunând mai apoi o anume dexteritate, rezonanţă între executant, partitură şi auditoriu , momentul în care ritmul se rupe devine inevitabil. Placa se zgârie, iar urechea noastră muzicală e agresată. Momentul de inflexiune se produce, e acela în care noi toţi ştim că orchestra cântă fals, că fiecare component al orchestrei e un gramofon (ce rimează cu bufon, nu am găsit altă rimă).
În fapt, dacă te uiţi şi mai bine, dai peste interşanjabili. Îi găseşti peste tot. Ei sunt fără culoare politică. Sunt precum rochiile de bal pe care fetele şi le împrumută între ele pentru a părea că au o rochie nouă. Interşanjabilii au obrazul gros, nu sunt deloc pudibonzi, nu roşesc şi se pot uita în ochii tuturor. Viclenia e arma pe o consideră imbatabilă. Exerciţiul lor public în ale justificării este deja o artă, deşi kitsch. Interşanjabilii pot fi azi într-un partid şi mâine să dai de ei în altul. Când au făcut schimbarea o să îi găseşti întâi aciuiţi în ultimele rânduri, dar nu va dura mult şi îşi vor face loc cu coatele până în faţă. Interşanjabilii îi urăsc de moarte pe avocaţii moralităţii în politică. Interşanjabilii sunt hârşâiţi în jocurile cele mai murdare ale culiselor politicii, acolo unde se tranzacţionează totul şi unde culoarea politică este irelevantă, un moft. Îi găseşti în laboratoarele, dar şi în subsolurile trădării transpartinice.
Interşanjabilii sunt tipul de politician cel mai răspândit în peisajul politic, atât de răspândiţi şi de puternici încât "prospăturile" intrate în politică sunt luate imediat în vizor, fişate şi ademenite, li se predau regulile de funcţionare prezentate ca singura formă de supravieţuire şi ascensiune în politică – jocul murdar al realpolitik-ului de Dâmboviţa. Deşi un concept onorabil în exerciţiul puterii, fiind una dintre teoriile cele mai răspândite în relaţiile internaţionale, realpolitik-ul de Dâmboviţa este orice altceva decât o balansare între interese divergente, o realizare a compromisului pe câştig social şi politic. Realpolitik-ul de Dâmboviţa este mai degrabă Omerta politică, filosofia împachetată a sistemului de funcţionare transpartinic. O mână spală pe alta. Interşanjabilii se salvează întotdeauna unii pe alţii. Să nu le plângem de milă.
Importanţa acordată interşanjabililor nu e de neglijat. Noile partide fac aceleaşi greşeli ca şi partidele mai vechi. Politicienii sunt orbi şi nu văd că de fapt paradigma se schimbă, iar alegătorul chiar dacă refuză votul el tot sancţionează pentru că atât unii cât şi alţii, fie la putere fie în opoziţie, cred că inerţia e încă legea de funcţionare în cazul alegerilor. Mica opoziţie mizează pe scârba pe care probabil a dezvoltat-o alegătorul din orice zonă politică faţă de actuala putere. Mica opoziţie crede că micile "erori" politice i vor fi uitate pentru că ea, mica opoziţie, nu a putut fura nimic cât timp USL e la butoane. Atât mica opoziţie cât şi cei de la putere cred că au ajuns la apogeul dezvoltării politice şi e îndeajuns că se schimbă între ei, că sistemul e închis şi sunt doar ei de ei, în fond, fără culoare politică. Pleacă unii, se întorc ceilalţi. Cu toate acestea în această ecuaţie au intervenit câteva necunoscute până nu demult neluate în seamă, însă acestea produc efecte. ICCJ,DNA, ANI. Justiţia. Aici operează efectul de fluture. În timp, schimbările pe care le produce Justiţia în politic vor aduce schimbările de paradigmă. E doar o chestiune de timp.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre orfanii politic. Ei trăiesc suferinţa rupturii şi trauma abandonului atât de des în ultimii ani încât autismul sau anomia cărora cad pradă sunt preţul plătit, nicicând vindecaţi. Orfanii politic au epuizat, ciclu după ciclu electoral, resursele de speranţă. Orfanii politic ar trebui să ştie, după atâtea experienţe nefericite, că izolarea pe care şi-o impun, ciclu după ciclu electoral, îi ajută pe interşanjabili să îşi consolideze poziţia devenind pionii de rezervă a oricărui partid care vrea să îşi "rezolve" adversarii politici. Pentru că orfanii politic refuză să iasă din izolare, iar controlul civil/civic este destul de slab, interşanjabilii au devenit indispensabili.
Dacă orfanii politic ar trece peste traumă şi ar deveni, nu doar cei care pun ştampila odată la patru ani, ci ar deveni cetăţeanul care, deşi scârbit de politică, ar îngroşa numărul celor din societatea civilă activă care deja luptă cu monstrul politic de Dâmboviţa, atunci raportul de forţe ar fi unu la unu. Cu o societate civilă puternică, cu un cetăţean implicat, interşanjabilii ar deveni ridicoli şi marginali în peisajul politic, iar efectul gramofonul ar fi un episod de istorie politică in sepia. Până atunci însă gramofonul va mai cânta fals.
Daniela Raţiu este jurnalist şi scriitor.

Citiţi alte editoriale de Daniela Raţiu, în proiectul VOCILE DREPTEI:

 • A murit USL! Trăiască USD!
 • Talented mister Viorel
 • Welcome to Romania Game. Atenţie! Nivel ridicat de violenţă politică
 • Doamnelor din politică, plecaţi acasă!
 • USL: Atac la Siguranţa Naţională. Opoziţia îşi pune părul pe moaţe
 • Războiul celor trei roze. Ținta: Statul de Drept
 • Lecția pe care o va primi Opoziția. Cu botul pe labe
 • Un Crăciun pentru liniştea noastră! Parlamentul şi Guvernul veghează în timp ce noi ne burduşim cu sarmale
 • Parlamentul deasupra Legii. E real şi se întâmplă în România
 • A fi sau a nu fi cu Traian Băsescu. Dilemele Opoziţiei
 • Stimaţi politicieni, poftiţi în vagoane!
 • Sperietoarea "Regimul Băsescu", bufonii şi voyerismul electoratului
 • Jocul lui Traian Băsescu. Planul B
 • Când politicianul îşi vinde sufletul Diavolului pronunţă numele Ceauşescu
 • PNL nu va primi banii de pe noptieră
 • Blaga, buldogul pe acoperişul fierbinte al politichiei dâmboviţene

Detalii despre proiectul VOCILE DREPTEI:

 • VOCILE DREPTEI: Un nou pol de opinii şi dezbateri pe evz.ro

În fiecare zi veţi avea ocazia să vă întâlniţi, pe evz.ro, cu autori cunoscuţi care vor explica, promova şi dezbate un set de idei care poate să stea la baza unei noi viziuni pentru viitorul României.
Opiniile pe care le veţi regăsi şi comenta în rubrica „VOCILE DREPTEI”, sunt menite să creeze publicului larg o imagine cât mai clară asupra prezentului, o înţelegere mai bună a trecutului şi o perspectivă pentru viitor.
Urmăriţi aici TOATE editorialele şi dezbaterile din proiectul VOCILE DREPTEI!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: