Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin vorbeşte despre protecţionism şi se vede iar preşedinte
Vladimir Putin vorbeşte despre protecţionism şi se vede iar preşedinte

Vladimir Putin vorbeşte despre protecţionism şi se vede iar preşedinte

Taxele vamale pentru autoturismele din import vor creşte treptat, pentru ca marii producători mondiali să prefere să construiasă fabrici în Rusia.

Anunţul lui Vladimir Putin a venit pe fondul înmulţirii zvonurilor privind înscrierea sa în cursa electorală pentru un nou mandat de preşedinte. Chiar fostul lider de la Kremlin a sugerat că intenţionează să rămână în fruntea Federaţiei Ruse până la vârsta de 71 de ani.

El a deţinut funcţia de preşedinte timp de două mandate, după care a făcut rocada cu actualul preşedinte, Dmitry Medvedev, preluând funcţia de premier.

Criza economică, incendiile şi seceta din ultima perioadă i-au afectat credibilitatea în rândul ruşilor, care se plâng că trăiesc prost. În aceste condiţii, Moscova a adoptat câteva măsuri pentru redresarea economiei. Una dintre acestea este majorarea treptată a taxelor vamale aplicate maşinilor străine, pentru a încuraja constructorii auto să înfiinţeze fabrici pe teritoriul ţării.

"Vom începe să mărim treptat taxele vamale, mai întâi pentru importurile de vehicule de ocazie şi apoi şi pentru cele noi. Nu vrem să vă lezăm afacerile în Rusia, ci să veniţi să vă dezvoltaţi producţia", a afirmat Vladimir Putin, citat de un post rusesc de televiziune.

Deja taxele pentru maşinile din import au crescut de la 20 la 25% din ianuarie 2009 şi până acum. În plus, statul a salvat grupul AvtoVAZ de la faliment. Renault controlează 25% din titlurile companiei.

De asemenea, anul trecut, guvernul a intervenit pentru salvarea companiei Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume.