Vladimir Putin felicită trupele rusești pentru capturarea Avdiivka

Vladimir Putin felicită trupele rusești pentru capturarea Avdiivka Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Capturarea orașului Avdiivka este probabil să ofere un impuls de moral Rusiei înaintea candidaturii lui Putin pentru realegerea în luna următoare, când victoria sa este aproape sigură.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a felicitat unitățile militare și comandantul lor sâmbătă pentru capturarea orașului ucrainean Avdiivka, a anunțat Kremlinul. Site-ul web al Kremlinului a precizat că Putin a primit un raport despre capturarea orașului de la Ministrul Apărării, Sergei Șoigu. "Șeful statului i-a felicitat pe soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă", a declarat acesta.

Agențiile de știri ruse au citat un mesaj pe care Putin l-a trimis comandantului grupului de forțe "centru" din Ucraina, Colonelul-General Andrei Mordvichev. "Pentru activitatea militară remarcabilă, îmi exprim recunoștința față de toate trupele sub comanda dumneavoastră care au participat la luptele pentru Avdiivka", au citat agențiile cuvintele lui Putin.

Mesajul a enumerat unitățile care au luat parte la această operațiune de coșmar. Forțele ruse au fost angajate în atacuri susținute asupra Avdiivka din mijlocul lunii octombrie. Orașul fusese deținut temporar de grupuri pro-ruse în 2014, când acestea au ocupat mari porțiuni din estul Ucrainei, dar mai târziu a fost recucerit de forțele ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avdiivka, cedat de armata ucraineană

Șeful Marelui Stat Major al Ucrainei a declarat sâmbătă dimineața că își retrage trupele din orașul Avdiivka din estul Ucrainei. Acolo apărătorii depășiți numeric s-au luptat timp de patru luni. Într-o scurtă declarație postată pe Facebook, comandantul ucrainean, Col. Gen. Oleksandr Syrskyi, a spus că a luat decizia pentru a evita încercuirea și "pentru a păstra viețile și sănătatea militarilor".

Comandantul-șef a adăugat că trupele se mută pe "linii mai favorabile. Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate. Au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești. Au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește personalul și echipamentul. Luăm măsuri pentru a stabiliza situația și a ne menține pozițiile", se mai spune în declarație.

A fost primul test major pentru Syrskyi de când a fost numit noul șef al armatei Ucrainei săptămâna trecută. În poziția sa anterioară de comandant al forțelor terestre ale Ucrainei, a fost criticat pentru că a păstrat orașul Bakhmut timp de nouă luni. Un asediu care a devenit cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului și care a costat scump Ucraina, dar a servit și la epuizarea forțelor Rusiei.

Situație militară complicată

În ultimele zile, au apărut rapoarte conform cărora trupele ucrainene din Avdiivka se confruntau cu o situație în deteriorare. Rodion Kudriashov, comandant adjunct al Brigăzii de Asalt 3, a declarat vineri că trupele ucrainene rezistau încă în fața asaltului a aproximativ 15.000 de soldați ruși. Dar se aștepta ca situația să devină "în curând critică". "Inamicul încearcă să penetreze apărarea noastră și în unele locuri să ocolească pozițiile noastre", a declarat el pentru Associated Press.

Brigada 3 a spus pe contul său de social media vineri că soldații săi se aflau la imensa Uzina de Cocs Avdiivka. Avioanele de război rusești aruncau aproximativ 60 de bombe pe zi. Bombardând neîncetat zona și lansând asalturi cu blindate și infanterie, a spus brigada.

De asemenea, este văzută ca un pas cheie în securizarea controlului Moscovei asupra centrului regional Donetsk. Oraș situat la aproximativ 20 km spre est, controlat de forțele ruse și pro-ruse din 2014.