Evenimentul Zilei > Politica > Nu favorizați infractorii și plagiatorii!
Nu favorizați infractorii și plagiatorii!

Nu favorizați infractorii și plagiatorii!

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut Senatului să nu voteze Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 4/2016 în forma adoptată de Camera Deputaților, respectiv de Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport.

Vlad Dan Cherecheș (foto), președintele ANOSR, are o poziție tranșantă: „O adoptare a legii în actuala formă nu va ajuta la curățarea sistemului de învățământ superior românesc, ci va favoriza impostorii și plagiatorii, ducând la destabilizarea serioasă a educației. Proiectul de lege a fost ciuntit succesiv, de două ori, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, fiind denaturate complet prevederile inițiale”.

Organism lipsit de formă și conținut

Reprezentantul studenților și-a continuat pledoaria: „Dacă în Comisia de resort a Camerei Deputaților organismele naționale de verificare și control în domeniul studiilor doctorale, precum CNATDCU sau CNECSDTI, au fost golite de atribuții, în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului României au fost introduse, printre altele, prevederi precum: reglementarea înființării unui organism lipsit de formă și conținut – Colegiul Național al Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat; eliminarea obligativității susținerii tezelor de doctorat în mod public; acordarea abilitării conducătorilor de doctorat doar printr-o hotărâre de Senat universitar (în prezent abilitarea fiind acordată la nivel național, de CNATDCU); retragerea titlului de doctor tot doar de către Senatul universitar; restrângerea sancțiunilor pe care MENCȘ le poate acorda școlilor doctorale (ministerul nemaiavând dreptul să retragă titluri de doctor sau de conducător de doctorat)”.

Concluzia lui Vlad Dan Cherecheș e limpede: „Practic, responsabilitatea principală pentru soluționarea situațiilor suspecte de fraudă academică revine acelorași instituții care au permis derapajele, renunțânduse la mecanismele naționale de control, precum CNATDCU”.