Viteză record pentru CFR, cu un tren-laborator

Viteză record pentru CFR, cu un tren-laborator Sursa: Facebook

CFR a testat trenul-laborator produs de Alstom pe ruta Arad-Ghioroc. Această linie ferată a fost recent modernizată cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

Viteză record. Tren-laborator testat pe o linie de cale ferată

Trenul a circulat cu o viteză de 160 km/h, care este viteza maximă pentru care a fost proiectată noua linie ferată. În trenul de testare au călătorit și reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, organizație care monitorizează marile proiecte de infrastructură din România.

Asociația Pro Infrastructură a detaliat traseul în cadrul unui serial despre ETCS (European Train Control System), un sistem european de control feroviar conceput pentru a armoniza diversele și uneori incompatibilele sisteme feroviare din întreaga lume.

„Cum crește ETCS siguranța feroviară și... rutieră? În ultimul episod al serialului nostru despre ETCS vă prezentăm modul cum acesta supervizează și ajută mecanicul la intrarea trenului-laborator Alstom în stația Arad, la vizita de marți, 21 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ținut deocamdată "la naftalină", pentru trenuri speciale, ETCS poate întări siguranța... rutieră la trecerile la nivel. Dacă bariera nu e coborâtă complet ("talonată"), trenul, aflat în permanență în contact cu ETCS prin GSM, primește imediat o comandă de frânare, câștigându-se secunde prețioase față de frânarea manuală din sistemul actual bazată pe observarea de către mecanic a semnalului roșu din apropierea barierei.

ETCS asigură și frânarea graduală la limitări de viteză. Pe filmare apare mai întâi o limitare de viteză la 80 km/h, aferentă intrării în stația Arad, apoi la minutul 1:20 trenul se apropie de o limitare la 40 km/h.Frânarea este supravegheată de ETCS care este pregătit să intervină dacă trenul nu este încetinit suficient. Chiar așa se întâmplă la minutul 1:57 când acul vitezometrului devine galben, apoi portocaliu, ca să avertizeze mecanicul. Dacă acesta nu va încetini, ecranul va arăta culoarea roșie și ETCS va începe manevrele de decuplare a tracțiunii și frânare graduală, apoi de urgență“, scriu cei de la Pro Infrastructura.

Sistem ETCS - CFR

Sistem ETCS - CFR. Sursă foto: Captură video Facebook

Ce alte avantaje aduce noul sistem al CFR

Experții remarcă că un beneficiu suplimentar al ETCS este că orice tentativă de dezactivare a acestuia va fi automat raportată către rețea prin intermediul telecomunicațiilor mobile.

„La multe accidente feroviare mecanicii sunt "prinși" cu INDUSI dezactivat, sistemul actual de autostop de tehnologie din 1960. Multe accidente ar fi fost evitate dacă INDUSI era activ. Dacă un mecanic de pe o locomotivă fără autostop va lovi un tren de pasageri, se va întâmpla o nenorocire.

Este deci imperativ necesar ca CFR să folosească ETCS acolo unde este disponibil: Curtici-Ghioroc, Sighișoara-Simeria, Buftea-Periș. Operatorii feroviari (privați și cel de stat) trebuie stimulați și ulterior obligați să-și doteze locomotivele și automotoarele/ramele cu acest sistem. Cu ETCS e suficient ca mecanicul să urmărească ecranul standard european din cabină, fără a fi nevoit să verifice semnalele luminoase de lângă linie, care diferă de la o țară la alta“, au mai precizat cei de la Pro Infrastructura.

CFR va implementa sistemul pe mai multe tronsoane

Toate segmentele modernizate, inclusiv coridorul Curtici-Constanța și tronsoanele Arad-Timișoara-Caransebeș, Cluj-Oradea, și, în viitor, Caransebeș-Craiova-București, Ploiești-Suceava, Pașcani-Iași și altele, vor fi dotate cu ETCS.

„Din păcate, deși este instalat de 6 ani, sistemul ETCS funcționează doar în varianta «demo». Cerem operaționalizarea lui și circulația cu ETCS măcar a unei perechi de trenuri pe zi pentru creșterea siguranței feroviare, asigurarea menținerii instalației complexe în parametrii necesari funcționarii și întărirea competențelor CFR în domeniul semnalizării moderne și al comunicațiilor mobile”, încheie reprezentanții Asociaţiei Pro Infrastructură.