Un bărbat a murit din cauza hipercalcemiei, o afecțiune cauzată de consumul excesiv de vitamina D

Un bărbat a murit din cauza hipercalcemiei, o afecțiune cauzată de consumul excesiv de vitamina D Deficitului de vitamine, extrem de periculos. Care sunt riscurile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Experții lansează avertismente cu privire la pericolele consumului excesiv de vitamina D. Un bărbat din Marea Britanie a murit din cauza hipercalcemiei, o afecțiune rară cauzată de un nivel ridicat de vitamina D.

Vitamina D în exces poate fi fatală

David Mitchener, un om de afaceri pensionar în vârstă de 89 de ani din Marea Britanie, a murit anul trecut din cauza hipercalcemiei.

Aceasta reprezintă o acumulare de calciu în organism ca urmare a unor niveluri excesive de vitamina D.

Michener a fost internat la East Surrey Hospital pe 10 mai 2023 și a fost declarat mort zece zile mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

vitamina d

Toxicitatea vitaminei D a fost enumerată ca fiind unul dintre principalii factori care au dus la moartea lui Michener

Potrivit unui raport întocmit de Jonathan Stevens, asistent legist la spital, nivelul de vitamina D al bărbatului în vârstă de 89 de ani se afla la nivelul maxim înregistrabil. Pe lângă excesul de Vitamina D, bărbatul suferea de boală cardiacă congestivă și insuficiență renală cronică.

Înainte de moartea sa, un test a arătat că nivelul vitaminei D din corpul pacientului era de 380 ng/mL. Acesta este nivelul maxim înregistrabil de către laborator.

Ca referință, un raport al Institutului de Medicină (IOM) din 2010 a estimat că un nivel de vitamina D de 20 ng/mL este adecvat pentru o bună sănătate osoasă.

Ai nevoie de mai multă energie? Încercați aceste alimente pline de vitamina B12

Riscul unui consumat ridicat de vitamine

Raportul lui Stevens privind moartea lui David Mitchener a exprimat o îngrijorare de multă vreme cunoscută. Suplimentele de vitamine pot avea „riscuri și efecte secundare foarte grave atunci când sunt luate în exces". Reglementările actuale privind etichetarea suplimentelor nu impun ca aceste riscuri să fie menționate pe etichetă:

„Nu existau avertismente pe sau în ambalaj. Acestea trebuie să detalieze riscurile specifice sau efectele secundare ale consumului de suplimente de vitamina D. În opinia mea, există riscul ca în viitor să se producă și alte decese dacă nu se iau măsuri”, a scris Jonathan Stevens.

Hipercalcemia este o afecțiune medicală rară, dar foarte gravă. Aceasta poate slăbi oasele și poate afecta rinichii și inima, simptome care au fost observate în timpul autopsiei lui Mitchener. Ea este asociată cu administrarea unei cantități prea mari dintr-o astfel de vitamină.

Acest lucru devine o problemă tot mai răspândită după Covid, când consumul acesteia a fost încurajat pentru a stimula sistemul imunitar. Din păcate, majoritatea oamenilor nu înțeleg că o cantitate prea mare poate fi fatală.