„Taxa pe boală”, eliminată pentru anumiți români. Guvernul anunță și un sprijin de 2.000 de lei
- Iulia Moraru
- 4 aprilie 2024, 13:54
Joi, Guvernul a dat undă verde unei ordonanțe de urgență ce elimină „taxa pe boală” pentru anumite categorii vulnerabile de români.
Astfel, prin această măsură, mamele cu copii bolnavi, gravidele, pacienții care se luptă cu afecțiuni oncologice și cei aflați în cazuri de urgență vor fi exonerați de plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.
„Taxa pe boală”, eliminată în cazul românilor vulnerabili
„Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.
Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
În decembrie anul trecut, guvernul PSD-PNL, susținut în parlament de cele două partide, PSD-PNL, împreună cu reprezentanții minorităților naționale, a adoptat „taxa pe boală” ca parte a unui set de măsuri fiscale asumate.
Prime de 2.000 de lei pentru anumiți români
În cadrul aceleiași inițiative, se va oferi sprijin tinerelor mame aflate în dificultate, cu venituri reduse sau în circumstanțe critice de viață.
Astfel, prim-ministrul României a anunțat un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut până în 2027.
„România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenţie este extrem de necesară.
Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene”, a mai spus premierul la începutul ședinței de Guvern.
„Taxa pe boală”, susținută de ministrul Finanțelor
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că problema concediilor medicale este una care afectează sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale, având în vedere numărul semnificativ de concedii medicale înregistrate.
El a adăugat că nu este vorba despre o „taxă pe boală” asupra concediilor medicale, ci despre contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care este plătită pe perioada concediului medical, la fel ca şi contribuţia la pensii.