„Marea curățenie” în sistemul bugetar. Premierul Marcel Ciolacu anunță schimbări în administrație

„Marea curățenie” în sistemul bugetar. Premierul Marcel Ciolacu anunță schimbări în administrație Sursa foto: arhiva EVZ

Premierul Marcel Ciolacu spune că reforma bugetară se va face,chiar dacă este an electoral, iar restructurarea agențiilor guvernamentale ar fi prioritate. Șeful Executivului consideră că„reorganizarea” în sistemul bugetar ar fi necesară nu doar în administrația centrală, ci și în cea locală.

Premierul Ciolacu: „Trebuie făcută o curățenie în agenții”

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Marcel Ciolacu consieră că Ministerul Finanțelor trebuie să găsească soluțiile potrivite pentru reducerea evaziunii fiscale.

„Este evident că trebuie făcută o curățenie în agenții, în tot ce înseamnă aparatul de stat central, iar primul exemplu trebuie să îl dea administrația centrală, ca pe urmă exemplul să fie urmat și de administrația locală. Suntem în an electoral și avem alegeri peste 60 de zile. N-am nicio reținere să spun lucrurile astea. Sunt ferm convins că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm!”

Iertați-mă, dar nu se poate să n-am cotă unică, să n-am digitalizare la nicio primărie din țară, să nu se știe câte terenuri ai și cât se plătește, dar în același timp și să am și cea mai mare evaziune fiscală din PIB. Să am cel mai mare ghem de TVA din Europa. Nu se poate continua așa!”, s-a exprimat  Marcel Ciolacu, la DC News Live.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea taxelor, exclusă

Impozitul auto: Persoanele care sunt scutite de la plata acestei taxe

Sursă foto: Arhiva EvZ

Premierul Marcel Ciolacu susține că taxele nu se vor majora, însă, statul se pregătește să implementeze un sistem de impozitare diferită a veniturilor, așa cum se aplică în alte state. Comisia Europeană a cerut României să ia în calcul impozitarea progresivă, pentru reducerea deficitului buhetar.

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 1,67% (29 miliarde lei), față de 1,07% cât a fost în perioada similară a anului 2023

Conform Ministerului Finanțelor,  deficitul bugetar provine contribuția asigurărilor sociale, care a urcat la cinci  miliar. pe primele două luni ale anului 2024, ceea ce înseamnă de 2,5 ori mai mult decât tot deficitul pe anul trecut.