Visul american, confiscat la vama

Visul american, confiscat la vama

Timp de noua ani, Pedro Zapeta nu a facut nimic altceva decat sa munceasca si sa stranga bani.

Modest imigrant din Guatemala ajuns in Florida, Pedro nu si-a permis sa cheltuie bani pe femei, nu a baut o bere intr-un bar, nu si-a luat masina, iar de mancat s-a multumit cu ce primea la restaurantul unde era angajat ca spalator de vase. Totul in numele visului sau, acela de a strange bani pentru a se intoarce in tara, sa-si faca o casa si sa se insoare.

In urma cu doi ani, cu 59.000 de dolari indesati intr-o geanta neagra, Zapeta a pornit spre Guatemala. Visul sau s-a spulberat insa la aeroport, cand a fost oprit la un punct de control. Fara prea multe comentarii, granicerii i-au confiscat banii din geanta pe motiv ca nu completase un formular in care sa declare ca scoate din tara o suma mai mare de 10.000 de dolari, reglementare de care imigrantul habar n-avea.

Dupa atatea sacrificii, Pedro Zapeta a ramas doar cu alti 3.000 de dolari pe care ii avea in buzunar. De atunci incoace, barbatul in varsta de 39 de ani se lupta in justitia americana pentru a-si recapata banii. Povestea lui a facut valva in SUA, devenind subiect de dezbateri in emisiuni de televiziune si pe internet. Unii spun ca merita sa i se confiste banii pentru ca era clandestin in America si nu platea impozite. Mai multi sunt insa cei care ii tin partea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu oricine poate strange 62.000 $ in noua ani. Ar trebui tinut aici sa ne invete si pe noi cum a facut”, scria recent cotidianul „Miami Herald”. Avocatul sau a strans 10.000 $ din donatii, insa Zapeta spune ca nu vrea pomana nimanui, ci banii munciti de el.