Mai mulți studenți de la Medicină Veterinară din Cluj au fost infectați cu un virus scăpat de sub control.

Virusul este catalogat ca o boală infecțioasă relativ rară, cu simptome apropiate de cele ale gripei. Peste 20 de cazuri de Febră Q au fost înregistrate în ultimele luni, în județul Cluj.

Cei mai mulți bolnavi sunt studenți la Medicină Veterinară, dar nici o instituție sau autoritate nu a comunicat publicului larg existența focarului de infecție.

„Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat «pe surse», între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande  mai multe analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul.

Surse G4Media.ro spun că studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia ne-a declarat că: „Sursa de infecție au constituit-o clinicile veterinare care funcționează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară”

„Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a menționat șeful DSP Cluj. Acesta a adăugat că microbul care a cauzat infecția provine de la animale care au fost tratate la clinicile veterinare de la facultatea de Medicină Veterinară. „[A fost vorba de] un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei aveau acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai adăugat Moisescu-Goia.

Din discuția cu el, a reieșit că DSP a evitat să comunice public cazul, pentru a nu risca să panicheze populația. „Nu e boală periculoasă, dar (…) trebuie evitată și trebuie să luăm măsurile ca ea să nu se răspândească, dacă există un risc de diseminare”, a mai precizat acesta.

Primul caz de febră Q a fost confirmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în 14 mai, iar cel mai recent în 20 august, potrivit informațiilor transmise de dr. Violeta Briciu, directorul medical al spitalului. Majoritatea cazurilor de febră Q s-au înregistrat la studenți ai Facultății de Medicină Veterinară, dar și la angajați.

 „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut internați pacienți cu complicații de tip encefalită sau afectare cardiaca”, a precizat aceasta.

Probele au confirmat prezența ADN-ului de Coxiella burnetti, bacteria care transmite microbul febrei Q. După confirmarea primul caz, Facultatea de Medicină Veterinară a informat DSP cu privire la existența riscului prezenței unui microb, iar DSP a prelevat trei probe de la clinicile veterinare.

„Nu s-a putut stabili dacă acesta provine de la o bacterie vie sau moartă”, menționează Nicodim Fiț, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj-Napoca