Evenimentul Zilei > Politica > Viorica Dăncilă va GESTIONA unul dintre cele mai GRELE și SENSIBILE dosare ale UE. Deja a pus PICIORUL în PRAG
Viorica Dăncilă va GESTIONA unul dintre cele mai GRELE și SENSIBILE dosare ale UE. Deja a pus PICIORUL în PRAG

Viorica Dăncilă va GESTIONA unul dintre cele mai GRELE și SENSIBILE dosare ale UE. Deja a pus PICIORUL în PRAG

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a înregistrat, vineri, un progres mare succes. A obținut mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe unul dintre cele mai sensibile și mai importante dosare legislative ale agendei europene – revizuirea Directivei privind Gazele Naturale.

Demersul inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, data fiind complexitatea și impactul acestuia pentru funcționarea pieței interne și pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, dosar de importanță geostrategică.

 

Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform și transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terțe.

În baza mandatului acordat de statele membre, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene intenționează să inițieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european.

Intervenția și presiunile făcute de cancelarul german asupra premierului Viorica Dăncilă nu au avut succes.

Guvernul federal a pus presiune pe Franța și România, scrie cotidianul german Bild, în legătură cu construcția Nord Stream 2 pentru votul din comitetul reprezentanților permanenți ai Consiliul Uniunii Europene ce va avea loc vineri. 

Cancelarul Angela Merkel (CDU) a avut o discuție telefonică miercuri seară premierul Viorica Dancila. Guvernul federal și președintele Germaniei a confirmat, pentru BILD, convorbirea, dar a precizat că nu se pot da detalii deoarece conținutul convorbirii Merkel- Dancila este ”secret”.

Merkel i-a cerut lui Dăncilă să amâne discuțiile pe tema gazoductului Nord Stream 2. Potrivit unor surse citate de Antena 3, Viorica Dăncilă ar fi refuzat să facă acest lucru, spunând că nu tradeaza interesele UE si parteneriatul strategic, motiv pentru care Angela Merkel s-a supărat pe premierul român.

Blocul comunitar este împărţit în două pe tema acestui subiect. Franța a declarat că susține revizuirea directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizează și gazoductul Nord Stream 2.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: