Evenimentul Zilei > Justitie > Viorica Costiniu a ajuns să judece dosarele DNA fără procuror și fără avocat
Viorica Costiniu a ajuns să judece dosarele DNA fără procuror și fără avocat

Viorica Costiniu a ajuns să judece dosarele DNA fără procuror și fără avocat

Fosta președintă a Asociației Magistraților a soluționat pripit o contestație a DNA în cazul Nicușor Constantinescu. Hotărârea ei a fost anulată de o instanță superioară. Inspecția judiciară verifi că procedura.

Judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București a intrat în vizorul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în urma unei decizii luate în cazul lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța. Potrivit încheierii unei ședințe din 30 iunie 2014, Costiniu a respins o cerere de arestare a șefului CJ Constanța, după care a început să-și explice decizia.

Potrivit documentului, la ședința secretă nu au participat avocații lui Constantinescu și nici procurorul de ședință. Această decizie greșită a fost anulată ulterior de o altă instanță, superioară.

Sesizare din presă

După ce presa a prezentat încheierea semnată de Costiniu, Inspecția Judiciară a CSM s-a autosesizat, urmând să se facă verificări privind acest incident. „Inspecția s-a sesizat din oficiu în urma articolului apărut în presă. Se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare”, a precizat Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al inspecției. Șansele de a fi găsită vinovată de inspectorii CSM sunt extrem de mici. În sistemul judiciar din România se dau, anual, mii de decizii greșite care sunt, ulterior, corectate de instanțele superioare.

Potrivit unor surse judiciare, nicăieri în lume nu sunt dați afară judecători din cauza unor hotărâri greșite. Dacă se dovedește că respectivul magistrat a fost în înțelegere cu partea sau cu avocații înainte de judecata contestației DNA, abia atunci se poate discuta de o sancțiune disciplinară. Desigur, acest lucru este foarte puțin probabil în cazul de față.

Dosarele lui Nicușor

Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a făcut mai multe cereri în instanță pentru anularea unor mandate de urmărire internațională. Plecat în Statele Unite pentru tratament, Constantinescu nu s-a întors în țară la termenul stabilit de judecători, astfel încât a fost dat în urmărire internațională. Ulterior, pe numele său au fost emise două mandate de arestare, în lipsă, în două dosare. Viorica Costiniu este soția fostului judecător și șef de Secție Florin Costiniu de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

El a fost condamnat definitiv, la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul fostului senator Cătălin Voicu. Pedeapsa este completată de un termen de încercare de nouă ani. În această perioadă, Costiniu nu trebuie să mai comită vreo infracţiune, pentru că, altfel, condamnarea cu suspendare se transformă în închisoare cu executare. Fostul judecător a fost arestat preventiv în 2010, pentru trei zile, după ce a promis soluții favorabile în mai multe dosare în care erau implicați oameni de afaceri extrem de influenți. În prezent, în ciuda condamnării definitive, Florin Costiniu profesează ca avocat și încasează o pensie specială de 16.000 de lei pe lună.

Din 2000, soția sa, Viorica, a condus Asociația Magistraților din România (AMR), un fel de sindicat al judecătorilor. Din această postură, judecătoarea a susținut, în mai multe rânduri, că nu există corupție printre magistrații din România. Ulterior, s-a dovedit că s-a înșelat amarnic. În ultimii ani, câteva zeci de magistrați au fost condamnați definitiv pentru corupție. Printre ei se regăsește și propriul soț.