Evenimentul Zilei > Social > Violeta Alexandru, sfatul pentru viitorii pensionari. Când să își depună dosarul
Violeta Alexandru, sfatul pentru viitorii pensionari. Când să își depună dosarul

Violeta Alexandru, sfatul pentru viitorii pensionari. Când să își depună dosarul

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, le recomandă viitorilor pensionari să își pregătească dosarul de pensionare cu jumătate de an înainte de momentul pensionării.

„Nu este vina nimănui că angajatorul nu a fost pus la punct cu tot ceea ce trebuie pentru ca angajatul să beneficieze de grupa I sau II; sunt şi situaţii în care persoanele se lovesc de realitatea crudă a stabilirii unei pensii şi (..) veniturile pe care le-au avut au fost relativ mici şi atunci şi contribuţiile au fost pe măsură.

Toate acestea în lanţ arată faptul că avem o problemă de sistem. Eu consider că e nevoie de un moment zero în care să discutăm despre probleme (…) cum ar fi faptul că o persoană care a desfăşurat o activitate în condiţii deosebite poate ajunge să aibă o pensie mai mare decât o persoană care a avut studii superioare.

Nu spun că e rău sau e bine, eu spun că trebuie să găsim un mod de a trata cu respect, după o viaţă de muncă, toate categoriile” a spus Violeta Alexandru la România Tv.

În ceea ce îi privește pe pensionari, Violeta Alexandru a afirmat:

„Aș vrea să insist pe faptul că în acest moment văd nişte obstacole în privinţa capacităţii caselor teritoriale de a gestiona în mod corespunzător relaţia cu pensionarii.(…) În primul rând, nu comunică suficient, de aceea am cerut ca odată cu decizia de pensioare să se dea şi buletinul de calcul. (…) Însă o problemă reală o constituie pe de o parte dificultatea cu care se accesează informaţiile despre contribuţiile pe care angajatorii le-au plătit pentru cei care ies la pensie”, a mai declarat Violeta Alexandru.

Totodată, ministrul a spus că este nevoie de un audit în sistemul de pensii.

„Consider că sistemul de pensii are nevoie de un audit. Principala problemă este una de management în casele teritoriale. Dar nu mă voi feri să vorbesc despre modificări în lege de îndată ce ele vor fi necesare. O nouă lege a pensiilor ar bulversa în acest moment sistemul. Mai întâi trebuie identificate disfuncţionalităţile din sistem” a afirmat Violeta Alexandru.

„Schimbarea radicală a tuturor elementelor care compun modul de calcul al unor elemente perturbă, inclusiv în ceea ce priveşte platforma de calcul”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul a adus apoi în discuție subiectul softului, care, din punctul ei de vedere, nu este unul adaptat. Aceasta a dat ca exemplu situaţia românilor care au lucrat în străinătate și a spus că în astfel de cazuri sistemul de pensii este unul rudimentar.

Românii care au lucrat în străinătate aşteaptă ani de zile pentru a clarifica ce contribuţii au avut la sistemul de pensii, iar comunicarea cu reprezentanţii caselor de pensii din afara ţării este una dificilă.

„Sistemul public lucrează primitiv. (…) Sistemul face faţă la avarie şi trebuie un management performant şi o nouă abordare plecând de la recunoaşterea slăbiciunilor pe care le are”, a mai spus ministrul Muncii referindu-se la sistemul de pensii, informează România Tv.