Evenimentul Zilei > International > VIOLENŢE la Parmentul din Ucraina: Cel puțin 90 de persoane au fost rănite | VIDEO
VIOLENŢE la Parmentul din Ucraina: Cel puțin 90 de persoane au fost rănite | VIDEO

VIOLENŢE la Parmentul din Ucraina: Cel puțin 90 de persoane au fost rănite | VIDEO

Cel puțin 90 de membri ai forțelor de ordine au fost răniți luni în timpul violențelor din fața Parlamentului de la Kiev, a declarat ministrul de Interne Arsen Avakov, într-un mesaj postat pe Facebook. Oficialul i-a acuzat pe membrii partidului de extremă dreapta Svoboda că au provocat poliția şi că ar fi lansat "mai multe dispozitive explozive" asupra forțelor de ordine, relatează AFP.

"Circa 90 de persoane au fost rănite în fața Parlamentului", a scris Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Garda Națională ucraineană a anunțat că aproximativ 50 de membri ai săi au fost răniți, între care patru grav, transmite Agerpres.

Garda Națională ucraineană, aflată în subordinea Ministerului de Interne, este formată în principal din voluntari care fac parte din milițiile de autoapărare a Maidanului, mișcarea de contestare proeuropeană din centrul Kievului, reprimată sângeros în februarie 2014.

Anterior, France Presse anunțase că cel puțin 12 persoane, între care polițiști, au fost rănite luni în urma exploziilor produse în fața clădirii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), în contextul violențelor izbucnite între scutieri și manifestanții care au protestat împotriva controversatului proiect de reformă constituțională, care acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul prorus al Ucrainei.

Acest proiect de reformă constituțională — cerut de Occident — se află în centrul unor dezbateri aprinse în Ucraina, unde mulți întrevăd în el o tentativă de a legaliza de facto controlul rebelilor asupra unei părți a estului industrial al țării. Occidentalii văd în acesta o modalitate de aplanare a conflictului armat, soldat cu peste 6.800 de morți în cele 16 luni de violențe.