Moartea vine din butoi. Pericolul vinului care fermentează

Moartea vine din butoi. Pericolul vinului care fermenteazăSursa foto: Arhiva EVZ

Accidentele provocate de vinul care fermentează sunt în creștere. Multe dintre ele se soldează cu decese. Urmați sfaturile specialiștilor.

Vinul care fermentează poate aduce moartea. Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creștere. Motiv pentru care dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra pericolului din butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire.

În această perioadă în doar câteva zile s-au înregistrat doar în Moldova 10 persoane afectate de fierberea mustului. 3 au murit. A alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă", avertizează medicul.

Cât de periculos este vinul care fermentează

Într-o postare pepagina sa de socializare, medicul arată cât de periculos este vinul care fermentează.

,,Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantității de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Gravitatea acestui tip de intoxicație e dependentă, atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii. Aspectele clinice pot varia de la simple amețeli, cefalee, grețuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces. Pacienții pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii", explică medicul.

 

Vinul care fermentează prezintă pericol/ Sursa: arhiva EVZ

Cum să evitătăm pericolul

Doctorul Ciuhodaru a explicat ce trebuie să știm pentru a nu seintoxica.

1. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilație corespunzătoare.

2. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.

3. Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Rețineți:

1. Sunteți mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveți probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțați întotdeauna pe cineva că veți intra într-un spațiu închis în care fierbe vinul.

3. Asigurați înainte ventilația corespunzătoare. Ad

1. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilație corespunzătoare.

2. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.

3. Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Rețineți:

1. Sunteți mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveți probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțați întotdeauna pe cineva că veți intra într-un spațiu închis în care fierbe vinul.

3. Asigurați înainte ventilația corespunzătoare.

4. Verificați nivelul oxigenului din încăperea în care intrați, eventual cu o lumânare aprinsă.

5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

6. Salvatorul poate deveni ușor o victimă.

7. Dacă intrați într-o încăpere în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.

Ne puteți urmări și pe Google News