Vine Apocalipsa! Noul curs BNR aruncă în aer piața bancară. Leul, în moarte clinică

Vine Apocalipsa! Noul curs BNR aruncă în aer piața bancară. Leul, în moarte clinică

Deprecierea monedei naționale continuă de pe o zi pe alta.

Banca Națională a României a stabilit pentru azi, 20 noiembrie, un curs de schimb de 4,7776 lei pentru un euro, cu 0,0017 bani mai mult decât precedentul curs, de marți, 19 noiembrie. Multe bănci comerciale deja tranzacționează valuta europeană dincolo de pragul de 4,85 lei, iar previziunile analiștilor sunt sumbre.

Lunile următoare se anunță decisive pentru soarta monedei naționale, care poate fi definitiv compromisă o dată ce va depăși pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Totuși, există speranțe că această cădere bruscă a leului este cauzată în principal de importurile masive pe care companiile sunt obligate (de cererea din piață) să le facă în această perioadă de dinaintea sărbătorilor de iarnă. Românii cumpără masiv produse, dar care trebuie aduse din străinătate, unde marfa se plătește, evident, în euro!

Ne puteți urmări și pe Google News

Iancu Guda, analist financiar, a declarat pentru Pro Tv, că „deprecierea este oarecum sezonieră în perioada de dinaintea sărbătorilor, când foarte multe companii își fac stocuri, importă masiv pentru perioada care urmează. Emigranții care pleacă din România nu mai trimit la fel de mulți bani în țară și, din păcate, avem acel puseu de creștere care va continuă inclusiv anul viitor”.

Dacă un euro a ajuns la 4,7776 lei, dolarul american este cotat de BNR la 4,3172 lei, cea mai ridicată valoare din ultimele zile. Lira sterlină cunoaște o ușoară depreciere, ajungând azi să fie cotată la 5,5732 lei.